• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Wat verbruikt data op mijn smartphone?

samsung s22 ultra selfie
hulp

Wat verbruikt data op mijn smartphone?

Ben je bijna de hele dag berichten aan het versturen, filmpjes en muziek te streamen, van alles te downloaden en nog veel meer? Dan verbruik je natuurlijk aardig wat data. Als je ergens (zowel thuis als buiten de deur) de beschikking hebt over wifi, is het altijd slim daar gebruik van te maken. Is deze optie er nu niet? Dan maak je gebruik van de zogenaamde mobiele data.

Wat is mobiele data?

Mobiele data zijn de gegevens die je verstuurt en ontvangt via een draadloos mobiel netwerk. Dit is dus niet via de wifi (ook draadloos natuurlijk), maar via je mobiele bundel. De verbinding wordt niet gelegd met een modem of router, maar met een zendmast in je nabijheid. Deze verbinding zorgt ervoor dat je online kunt, websites kunt bezoeken en gebruik kunt maken van apps. Dit doe je op je mobiele telefoon of tablet en dat kan overal zijn waar jij maar wilt.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Het belangrijkste verschil tussen wifi en mobiele data is dat je voor wifi verbinding moet maken met een hub in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld een router zijn of een modem. Ben je buiten het bereik van de hub? Dan wordt verbinding verbroken heb je mogelijk geen bereik. Als je gebruik maakt van mobiele data, dan kan dat overal waar je maar bent. Dat hoeft niet dichtbij een router of ander apparaat dat een signaal ontvangt te zijn. De enige voorwaarde is dat je wel in de buurt van een zendmast bent.

Wat verbruikt mobiele data?

Als je met regelmaat je smartphone gebruikt, dan wordt er natuurlijk mobiele data verbruikt. De meeste data worden verbruikt op de volgende manier:

  • Om berichten via SMS, WhatsApp, Messenger en e-mail te versturen. Hiervoor is altijd mobiele data nodig, tenzij je de beschikking hebt over wifi. Hoeveel data je er voor nodig hebt hangt af van hoeveel berichten je verzendt, maar zeker ook van wat je verstuurt. Een e-mail met een flinke bijlage zoals foto’s zal meer data verbruiken dan een kort bericht dat je naar iemand appt.
  • Om te surfen op internet. Hiermee kun je aardig wat data verbruiken, ook voor dingen die je niet ziet. Soms starten filmpjes vanzelf als je er alleen maar overheen scrolt of komen er ongevraagd advertenties in beeld. Hiervoor is data nodig. Maar als je de instellingen van je telefoon aanpast, kun je deze zo maken dat je de advertenties niet meer ziet.
  • Om apps te downloaden en te gebruiken. Voor een app die in verbinding staat met internet is data nodig. Deze worden ingezet om apps te verversen of een update te draaien. Op deze manier is je data (ongemerkt) vaak snel op. Sluit een app daarom altijd als je deze niet gebruikt en zorg ervoor dat je de instellingen op je smartphone zo hebt ingesteld dat er niet ongewenst veel data worden verspild aan dingen die je niet ziet of niet zelf doet.

Hoeveel data je kunt verbruiken

Mobiele data kunnen wel opraken dus dat is zeker iets om rekening mee te houden als je online gaat. Als je een abonnement afsluit voor je smartphone, kies je daar een passende bundel met data bij. Hoeveel dit is, is natuurlijk voor iedereen anders. Want de een zit nu eenmaal meer op het internet dan de ander. Je kiest een bundel waarvan jij denkt dat deze voldoende data heeft voor jou. Mocht dit nu onverhoopt niet het geval zijn dan kun je bij je provider ook nog ervoor kiezen een grotere databundel te nemen.

Hoeveel data heb je en hoeveel gebruik je?

Wil je nu precies weten hoeveel data je gebruikt? Dan kun je dat via de Instellingen op je telefoon zien. Dat is altijd handig omdat je zo beter kunt bepalen of het voldoende is (of misschien wel veel te veel) of dat je de bundel beter laat aanpassen. Dit kan overigens ook naar beneden. Wil je nooit zonder internet en data komen zitten? Dan is het zelfs mogelijk om voor onbeperkt mobiel internet te kiezen.

Houd er wel rekening mee dat er niet zoveel mensen zijn die echt onbeperkt mobiel internet nodig hebben, omdat lang niet iedereen maandelijks zijn of haar limiet qua bundel bereikt. Vaak is onbeperkt niet nodig, maar wellicht is het voor jou wel handig om te hebben.

Minder mobiele data verbruiken door wifi te benutten

Kom je iedere maand wel netjes toe met je mobiele data, maar wil je niet het risico lopen dat je een keertje zonder komt te zitten? Of dat je de limiet van je bundel bereikt hebt, net als dat niet goed uitkomt? Dan kun je wel actie ondernemen om minder mobiele data te gebruiken.

Het is vooral wijs om zoveel mogelijk van beschikbare wifi-verbindingen gebruik te maken als je buiten de deur bent. Deze is tegenwoordig op heel veel plaatsen beschikbaar (denk aan het OV, in openbare gebouwen, restaurants, winkels en nog op veel meer locaties). Daar maak je het beste gebruik van om zo op mobiele data te besparen.

Instellingen aanpassen voor apps

Pas de Instellingen op je telefoon dusdanig aan dat er geen mobiele data worden gebruikt voor het updaten van apps die jij op dat moment niet gebruikt. Doe dat ook voor dingen die op de achtergrond gebeuren als je online bent. Je kunt ook voor een andere provider kiezen als je van mening bent dat de huidige provider te veel mobiele data berekent voor dat wat jij online doet. Veel mensen sluiten een abonnement voor een bepaalde tijd af, dus houd er wel rekening mee dat je er niet voor die tijd van af kunt, tenzij je daar extra voor betaalt.

Houd rekening met het gebruik van mobiele data over de grens

Kijk ook goed wat de tarieven voor het gebruik van mobiele data in het buitenland zijn. In principe kun je overal ter wereld gebruik maken van je mobiele data, maar er zijn landen waar dit duurder is dan elders. Dat wil zeggen: waar je voor bepaalde online diensten meer data nodig hebt en verbruikt dan in eigen land. Dan kan het natuurlijk erg hard gaan met je bundel en is deze wellicht veel eerder op dan thuis het geval zou zijn geweest.