• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Wat is roaming?

hulp

Wat is roaming?

Een mobiele telefoon maakt normaal gesproken met verbinding met het eigen netwerk. Dit is het geval als de mobiele telefoon zich in het gebied bevindt waar het eigen netwerk dekking heeft. Als de mobiele telefoon buiten dit gebied komt dan maakt het verbinding met een ander netwerk. Dit wordt roaming genoemd. Over het algemeen is er alleen sprake van roaming in het buitenland maar in gebieden rond de grens is het ook mogelijk dat er overgeschakeld wordt naar een ander netwerk.

Roaming voordelen

Het voordeel van roaming is dat je gebruik kunt blijven maken van mobiele diensten op de mobiele telefoon als het geen verbinding kan maken met het eigen netwerk. Als er alleen gebruik gemaakt kan worden van het eigen netwerk dan is het mogelijk dat je onbereikbaar bent als er geen dekking is. Door roaming zijn de providers in staat om het dekkingsgebied uit te breiden waardoor de gebruikers overal de mobiele telefoon kunnen gebruiken.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Kosten

Gebruik maken van een ander netwerk is meestal niet mogelijk voor hetzelfde tarief als het eigen netwerk. Sommige providers bieden tegenwoordig een belbundel aan waarbij het niet uitmaakt welk netwerk gebruikt wordt en het tarief hetzelfde is. Over het algemeen kost het gebruik van roaming meer. De kosten vallen hiernaast niet binnen de bundel maar er buiten. Het wordt afgerekend bovenop de kosten van de normale belbundel.

Roaming uitschakelen

Om kosten buiten de bundel te voorkomen kan roaming uitgeschakeld worden. Dit is bijvoorbeeld handig tijdens het reizen naar het buitenland. Het kan op iedere mobiele telefoon uitgeschakeld worden. Dit kan normaal gesproken in de Instellingen van de mobiele telefoon.