• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Wat is een nano-simkaart? Hoe het werkt en het verschil met andere simkaarten

Home / Wat is een nano-simkaart? Hoe het werkt en het verschil met andere simkaarten
simkaart nano
hulp

Wat is een nano-simkaart? Hoe het werkt en het verschil met andere simkaarten

De nano-simkaart is een klein stukje technologie dat een grote invloed heeft op de mobiele communicatie-industrie. Deze kaart is bijna net zo oud al de smartphone zelf en is sindsdien steeds meer de favoriete simkaart geworden. De nano-simkaart is namelijk niet de enige simkaart, er zijn meerdere varianten op deze simkaart.

We gaan je vertellen wat de nano-simkaart precies is, hoe het werkt, wat de voordelen en nadelen zijn en waarom je er echt aan moet denken om er één te gebruiken in plaats van andere soorten simkaarten.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Wat is een nano-simkaart?

De meest voorkomende formaten van simkaarten zijn de nano-simkaart, micro- simkaart en standaard-simkaart. Nano-sim is het kleinste formaat en wordt gebruikt in de meeste moderne smartphones. Micro-sim is een kleiner formaat dat vooral in oudere smartphones wordt gebruikt. Standaard-sim is het grootste formaat en wordt gebruikt in nog oudere mobiele telefoons. Al deze simkaarten beschikken over een chip die kan communiceren met de antennes van mobiele netwerken.

Eigenlijk is de nano-simkaart gewoon een geïntegreerde schakeling (IC) die wordt gebruikt in mobiele telefoons. Met deze schakeling kun je de mobiele telefoon laten communiceren met de netwerken van mobiele operatoren. En dat is nodig, want anders kun je geen verbinding maken met het mobiele netwerk.

De nano-simkaart bestaat uit een rechthoekige chip die je smartphone past. Het in een kleine chip die je in de simkaartlade van de telefoon kunt plaatsen. Als je geabonneerd bent bij een bepaalde provider, kan de IC informatie verzenden en ontvangen door radiofrequenties naar de antennes in het netwerk te versturen.

De eerste nano-simkaart

De geschiedenis van de nano-simkaart gaat terug tot 2012 toen Apple de iPhone 5 introduceerde. Dit was de eerste telefoon die zo’n klein formaat als dat van de nano-simkaart vereiste. Sindsdien zijn er veel andere fabrikanten bijgekomen die ook hun modellen met nano-simkaarten uitbrachten, waardoor het standaardformaat vrijwel universeel de nano-simkaart werd voor alle smartphones.

Hoe werkt een nano-simkaart?

Als je er één in je telefoon steekt, leest de chip automatisch alle abonnementsgegevens uit zoals je contractduur, type plan of beltegoed dat je hebt en maakt hiermee verbinding met het netwerk van je provider. Met behulp van de chip kun je dus bellen, sms’jes versturen en internetten op je smartphone. Het beste aan deze simkaarten is dat ze super gemakkelijk te installeren zijn. In feite hoef je ze alleen in de simkaartlade te plaatsen en de chip doet automatisch de rest.

Eén van de voordelen van nano-simkaarten ten opzichte van andere soort simkaarten is dat ze veel kleiner zijn. In vergelijking met conventionele simkaarten zijn ze zelfs minimaal 40 procent kleiner. Het nano-formaat is ongeveer 40 procent kleiner dan micro-simkaarten en 75 procent kleiner dan standaardsimkaarten. Dit betekent dat ze makkelijker passend gemaakt kunnen worden voor verschillende toestellen. Over het algemeen passen ze in elke telefoon.

De nano-simkaart is ook ongeveer twee keer zo dun als andere simkaarten. Deze kleine afmeting betekent ook dat er minder ruimte nodig is in je telefoon voor hetzelfde aantal functies als bij grotere kaarten. Aangezien telefoons steeds meer onderdelen hebben, betekent elke kleine besparing een groot verschil. Het betekent dat je met minder hardware meer capaciteit krijgt, waardoor je toestel slanker gemaakt kan worden.

Nano-simkaarten zijn daarentegen klein en fragiel, waardoor ze gemakkelijk verloren of beschadigd kunnen gaan. Als je ze in je telefoon houdt, is er geen probleem. Maar ergens in een lade bewaren kan een probleem vormen om de simkaart terug te vinden. Daarnaast zijn ze minder compatibel met oudere apparaten dan standaard- en micro-simkaarten.

Van standaardsimkaart naar nano

Om een simkaart op maat te maken, heb je een simkaartsnijder nodig. Deze kan worden gebruikt om een standaard-simkaart te snijden tot de gewenste nano-maat. Er zijn veel websites die deze producten verkopen. Als alternatief is er ook een tool beschikbaar waarmee je een nano-simkaart kunt maken met behulp van speciale gereedschappen en materialen. Het is ook mogelijk om naar een winkel of telefoonwinkel te gaan, waar ze meestal gratis simkaarten knippen naar de juiste maat voor jouw telefoon.

Als je een nieuw abonnement neemt en daarbij een simkaart ontvangt, dan gaat het meestal om een 3-in-1 simkaart. Een 3-in-1 simkaart is een speciale simkaart die compatibel is met meerdere netwerken en geleverd wordt in drie verschillende formaten: nano, micro en mini. Dit maakt deze simkaart ideaal voor gebruik in verschillende mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. De 3-in-1 simkaart biedt op deze manier een universele oplossing voor gebruikers die overstappen van netwerk of hun mobiele toestel vervangen voor een ander.