• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Wat is een mini-simkaart? Het verschil, formaat en hoe het werkt

Home / Wat is een mini-simkaart? Het verschil, formaat en hoe het werkt
telefoons samsung
hulp

Wat is een mini-simkaart? Het verschil, formaat en hoe het werkt

In de digitale wereld van vandaag is een mobiele telefoon of tablet essentieel geworden voor het dagelijkse leven. Om toegang te krijgen tot onze favoriete apps, internet of zelfs om contact te houden met anderen, moeten we een simkaart in ons apparaat installeren. Hoewel er verschillende soorten simkaarten beschikbaar zijn, is de mini-simkaart de meest bekende.

We vertellen je wat je moet weten over deze simkaart, inclusief de voordelen, nadelen, hoe je het gebruikt, wat het formaat is, hoe je het installeert en hoe het verschilt van andere simkaarten.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Wat is een mini-simkaart?

Laten we beginnen met te bespreken wat een mini-simkaart is. Een mini-simkaart is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden – een kleinere versie van een standaard simkaart. De standaard simkaart werd vaak gebruikt in smartphones en tablets om toegang te krijgen tot mobiele diensten. Inmiddels is de standaard simkaart allang vervangen door de kleinere formaten, zoals de micro-simkaart en nano-simkaart.

Minisimkaarten zijn gemaakt van plastic en bevatten een chip met een uniek serienummer dat gekoppeld is aan het netwerk waarmee deze verbonden is. De mini-simkaart is ook bekend onder de namen 2FF SIM-kaart of mini UICC-kaart (Universal Integrated Circuit Card).

Formaten van simkaarten

Er zijn drie verschillende formaten simkaarten: micro-sim, mini-sim, en nano-sim. Elke simkaart heeft een ander formaat. Het formaat van de minisimkaart is 15 mm x 12 mm x 0,76 mm – klein genoeg om in de meeste modernste apparaten te passen. Met dit formaat is het zelfs vaak te groot geworden, omdat de ruimte in telefoons tegenwoordig aanzienlijk is beperkt. De mini-simkaart wordt vaak gezien als het standaardformaat en wordt nog wel gebruikt in oude tablets.

  • Standaardsimkaart: 25 mm x 15 mm x 0,76 mm
  • Mini-simkaart: 15 mm x 12 mm x 0,76 mm
  • Micro-simkaart: 15 mm x 12 mm x 0,76 mm
  • Nano-simkaart: 12,3 mm x 8,8 mm x 0,67 mm

Hoewel de standaard simkaarten nauwelijks nog worden gebruikt, blijven de minisimkaarten nog wel in gebruik omdat ze compatibel zijn met veel moderne apparaten zoals tablets of laptops waarin de geavanceerdere simkaarten niet bruikbaar zijn .

Geschiedenis van de simkaart

De simkaart is een samenvoeging tussen SIM en kaart, waarbij SIM als de afkorting geldt voor ‘subscriber identity module’. De originele simkaart werd voor het eerst in 1991 geïntroduceerd door Giesecke & Devrient in Duitsland. Deze simkaarten waren bedoeld om de telefonische communicatie makkelijker te maken en te beveiligen. Ze waren zo populair dat ze overal ter wereld werden gebruikt en al snel ingeburgerd raakten. Hierna begonnen steeds meer bedrijven ondersteuning te bieden voor simkaarten in hun apparaten, waardoor de populariteit van de simkaart alleen maar toenam.

Voordelen van een mini-simkaart

Als we het hebben over voordelen, biedt de mini-simkaart veel flexibiliteit voor gebruikers. Ten eerste is het formaat klein genoeg dat je gemakkelijk meerdere kaarten in één apparaat kunt plaatsen. Dit kan handig zijn als je meerdere abonnementen of databundels op één apparaat wilt gebruiken. Bovendien is de mini-simkaart ook makkelijk te vervangen; als de simkaart beschadigd raakt of defect gaat, kun je simpelweg eenvoudig een nieuwe aanschaffen en installeren.

Hoe werkt een mini-simkaart?

Een mini-simkaart is verantwoordelijk voor het opslaan van informatie zoals contactgegevens, telefoonnummers, sms-berichten en internetinstellingen. Waar het vooral belangrijk voor is, is het verbinding maken met het netwerk van de mobiele operator. Daardoor krijg jij als gebruiker toegang tot de diensten van de provider.

Van standaardsimkaart naar mini-simkaart

Het is mogelijk om de grote simkaart van pinpasformaat aan te passen aan naar een mini-simkaart. Met een simkaartknipper kun je het formaat handmatig aanpassen. Bij een nieuwe sim only is dit echter niet nodig, aangezien de providers allemaal een 3-in-1 simkaart aanbieden.

De 3-in-1 simkaart is een speciale simkaart die geleverd wordt in de grootste vorm. De drie verschillende formaten kun je er echter uitdrukken zodat je altijd het goede formaat hebt voor je telefoon of tablet. De 3-in-1 simkaart kun je zoedoende in elk apparaat gebruiken.