• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Wat is een micro-simkaart? Hoe het werkt, formaat en het verschil

Home / Wat is een micro-simkaart? Hoe het werkt, formaat en het verschil
simkaart dual
hulp

Wat is een micro-simkaart? Hoe het werkt, formaat en het verschil

Als je een smartphone of tablet gebruikt, heb je waarschijnlijk wel van de micro-simkaart gehoord. Het is een van de simkaart soorten die je kunt krijgen. Maar wat is het precies? Wanneer heb je de micro-simkaart nodig? En hoe kun je deze gebruiken? We vertellen je er meer over.

Wat is een micro-simkaart?

Een microsimkaart is een kleinere versie van een standaard simkaart. De simkaart werkt op dezelfde manier, maar heeft een aantal andere kenmerken. Net zoals de andere simkaarten wordt ook de micro-simkaart gebruikt in mobiele telefoons die werken met GSM-technologie. Het formaat van deze kaarten is ongeveer 15 mm x 12 mm, waardoor ze veel kleiner en dunner zijn dan standaard simkaarten. Daarentegen zijn micro-simkaarten groter dan nano-simkaarten.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Formaten van simkaarten

Er zijn drie verschillende formaten simkaarten die momenteel op de markt zijn: micro-sim, mini-sim, en nano-sim. Elke kaart heeft een andere maatvoering en functies; sommige kaarten zijn compatibel met mobiele telefoons van verschillende fabrikanten, terwijl anderen alleen compatibel zijn met telefoons van bepaalde merken.

Nadat de standaard simkaart te groot werd voor de meeste telefoons, nam de microsimkaart het stokje over. Het was kleiner en daarom was het formaat populair om te gebruiken in de eerste smartphones, zoals iPhones en Samsung Galaxy’s. Inmiddels zijn al deze modellen overgestapt naar de nano-simkaart. De minisimkaart wordt nog wel gebruikt in oude tablets.

Geschiedenis van de simkaart

De simkaart, met SIM als afkorting voor ‘subscriber identity module’ werd voor het eerst toegepast in 1991 door Giesecke & Devrient in Duitsland. Ze waren bedoeld om datacommunicatie via telefonie te vergemakkelijken en beveiligen. Deze simkaarten waren zo populair dat ze overal ter wereld snel gemeengoed werden. Hierna begonnen steeds meer bedrijven hun apparaten met simkaarten te maken, waardoor ze steeds meer in populariteit toenamen.

Voordelen van een microsimkaart

Het belangrijkste voordeel van een microsimkaart is dat dit type compatibel is met veel verschillende types apparaten, waardoor hij veelzijdiger is dan andere soorten simkaarten. Het formaat maakt hem ook gemakkelijk om te gebruiken – de micro-simkaart past vaak makkelijk in elke simkaartlade die compatible is met een nano-of mini-simkaart.

Hoe werkt een microsimkaart?

Eenvoudig gezegd, hetzelfde als elke andere simkaart – alleen in een kleiner formaat. Eigenlijk speelt deze kaart dezelfde rol als alle andere simkaarten. Het verstrekt informatie aan mobiele providers om verbinding te maken met hun netwerken (bijvoorbeeld UMTS of GSM). De informatie die de simkaart verstuurt kan daardoor worden gebruikt om verbinding te maken met specifieke netwerken – bijvoorbeeld 4G of 5G internet – afhankelijk van wat er beschikbaar is bij je provider.

Van standaardsimkaart naar micro-simkaart

Om van een standaardsimkaart naar een micro-simkaart te gaan, heb je een kit nodig om de simkaart te knippen. Deze kit is op meerdere plekken te koop, zowel online als offline.. Volg de onderstaande stappen:

  1. Koop een simkaartknipper bij je mobiele provider of online.
  2. Plaats de standaardsimkaart in de opening van de simkaartknipper.
  3. Volg de instructies om de simkaart te knippen tot een microsimkaart.
  4. Verwijder de microsimkaart voorzichtig.
  5. Plaats de simkaart in je mobiele apparaat.

Als je een nieuwe sim only neemt, hoef je je meestal geen zorgen te maken over het formaat. Bijna alle providers leveren standaard een 3-in-1 simkaart. Dit is een speciale simkaart die geleverd wordt in drie verschillende formaten: nano, micro en mini. Je haalt het formaat eruit dat je wilt gebruiken. De 3-in-1 simkaart kan op deze manier in elk apparaat gebruikt worden.