• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Vervroegd mobiel abonnement vernieuwen: kan dat?

hulp

Vervroegd mobiel abonnement vernieuwen: kan dat?

Wil je vervroegd je mobiel abonnement vernieuwen? Dan kan dit soms wel, maar wat er dan kan, hangt af van de provider die je hebt. Het hangt er namelijk vanaf onder welke voorwaarden een abonnement (vervroegd) op kan worden gezegd.

Toestel afkopen

Het kan zijn dat je een abonnement af hebt gesloten, maar dat je niet meer tevreden bent met het huidige toestel. Het kan zijn dat je abonnement niet meer in je belgedrag past en dat je niet meer tevreden bent over het bereik en over de service van je huidige provider. Het kunnen voor jou allemaal redenen zijn om van je abonnement af te willen. Het zou dan logisch zijn dat je je abonnement af wil kopen en dat je bij een andere provider een nieuw abonnement af kunt sluiten. Maar meestal pakt dat erg onvoordelig voor je uit. Als je een contract afkoopt, dan betaal je namelijk meer dan wanneer je je contract door zou laten lopen. Je zou een databundel ontvangen en belminuten, maar deze kun je niet meer gebruiken.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Contract opzeggen

Toch bestaan er providers waarbij je je contract eerder op kunt opzeggen. Wanneer je je huidige contract weer kunt verlengen, hangt af van de provider. De mobiele abonnementen mogen niet meer stilzwijgend verlengd worden, met een of twee jaar. Je abonnement wordt als het is afgelopen omgezet in een abonnement voor onbepaalde tijd. Hierdoor wordt voorkomen dat je ineens zonder mobiele telefonie zit. De abonnementen hebben dan ook geen einddatum meer en kun je dan ook per maand opzeggen. Als je je huidige contract zou willen stoppen en de contractduur is verlopen, dan geldt er een standaard opzegtermijn van een maand.

Afkoopsom

Als je je abonnement af wil kopen, dan kost het je vaak meer dan dat het je op gaat leveren. Er moet dan betaald worden voor de verschuldigde kosten, maar je krijgt er dan niets meer voor terug. Ook kortingen die je toen hebt gekregen op de maandelijkse betalingen gelden dan niet meer. Er kunnen providers zijn die nog administratiekosten in rekening brengen. De totale afkoopsom kan dan berekend worden: Eerst worden de abonnementskosten van de resterende periode in rekening gebracht van het contract zonder de korting en daar worden de eventuele administratiekosten bij opgeteld.

Voorbeeld
Als je een abonnement hebt van 17,50 in de maand, dan is dat vaak een bedrag inclusief korting. Zonder de korting zou je 22,50 betalen. Je hebt een abonnement van twee jaar, maar daar zijn al zestien maanden van om. Je hebt dus nu acht maanden te gaan. Als je je abonnement door zou laten lopen dan betaal je dus acht keer de 17,50 en dat is 140 euro voor je abonnement. Als je het abonnement af wil kopen, dan betaal je voor de acht resterende maanden een bedrag van 22,50 per maand, en vaak ook administratiekosten van 25 euro. Dit komt dan uit op een bedrag van 205 euro. Je bent daardoor dus 65 euro duurder uit.