• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Unlimited Data? Dit zijn de limieten in EU en buitenland

internet eu
hulp

Unlimited Data? Dit zijn de limieten in EU en buitenland

Altijd onbeperkt internetten op je smartphone: het is mogelijk voor een vast bedrag per maand. Zoals je een vast maandelijks bedrag betaalt voor je ongelimiteerde internetverbinding thuis, zo betaal je met een ‘Unlimited Data’-abonnement ook een afgesproken bedrag per maand. En zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij een ‘Unlimited Data’-abonnement ook om een internetverbinding zonder limiet. Maar hoe zit het met onbeperkt internet in de EU en het buitenland?

Mobiel internetten buiten Nederland

In Nederland is alles duidelijk. Wat je hebt afgesproken met de de provider – door middel van een getekend contract – wordt geleverd. Het aantal belminuten, sms’jes en de hoeveelheid data staan op papier en daaraan moet de provider voldoen, omdat het dat contractueel verplicht is. Maar buiten Nederland is het een heel ander verhaal. Want mobiel internetten valt niet altijd onder de bundel, en dat is goed om te weten als je gebruik maakt van een ‘Unlimited Data’-abonnement.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Sta je op het punt om een drieweekse werkexcursie te maken naar China? Ben je van plan om twee weken lang de Côte d’Azur te ontdekken met een camper? Of mag je twee maanden stage lopen in Curaçao? In al deze gevallen is het goed om te weten dat het ‘Unlimited Data’-abonnement je niet voorziet in onbeperkt internet. We leggen uit hoe dit precies zit.

Unlimited Data in EU

Sinds 2017 is je bel- en internetbundel in de gehele EU geldig. We noemen dit Roam Like at Home, zoals de verordening wordt genoemd. Daar wordt het volgende mee bedoeld. In de EU-landen bel je, verstuur je sms’jes en gebruik je data tegen binnenlandse tarieven. Je betaalt er dus exacte hetzelfde voor als in Nederland. Het gebruik valt bovendien onder je bundel. Maar is wel een uitzondering in deze verordening: die van ‘Unlimited Data’-abonnementen.

Heb je een ‘Unlimited Data’-abonnement? Dan is er wel degelijk een limiet voor gebruik in EU-landen. Het betekent niet meteen dat je een kleine limiet hebt van slechts 1 GB, want de Europese regels zeggen dat het wel een ‘groot datavolume’ moet zijn. Hoe hoog deze limiet is, hangt af van het bedrag dat je maandelijks betaalt. De regels zeggen dat de (hoge) datalimiet ten minste twee keer zoveel moet zijn als de prijs van je abonnement (excl. btw) gedeeld door de maximale groothandelsprijs (3,50 euro per GB in 2020).

Niet duidelijk? Dat snappen we helemaal. Daarom moet de provider aangeven in de voorwaarden hoeveel GB er per maand in de EU verbruikt mag worden. Hoe de berekening precies in elkaar zit, laten we zien aan de hand van een berekening.

‘Unlimited Data’-abonnement in EU voorbeeld

Stel, je hebt een ‘Unlimited Data’-abonnement waarbij er maandelijks een bedrag van 20 euro wordt afgeschreven. Om het makkelijker te maken, is dit het bedrag zonder btw. Tijdens je stage in Spanje maak je gebruik van mobiel internet en kun je 11,43 GB per maand verbruiken.

Berekening: (20 : 3,50) × 2 = 11,43 GB

Datalimieten per provider

De providers in Nederland hebben de datalimiet van hun ‘Unlimited Data’-abonnementen vastgelegd in de voorwaarden. Dit zijn de EU-datalimieten per provider:

Unlimited Data buiten EU

Hoewel er speciale regels gelden voor mobiel internetten in de EU, is er geen vergelijkbare regel voor internetten buiten de EU. Alle MB’s en GB’s die je in een niet-EU land verbruikt, vallen daardoor niet onder het ‘Unlimited Data’-abonnement. Buiten de EU heb je dus helemaal geen onbeperkt internet dat onder de bundel valt.

Buiten de EU kun je geen gebruik maken van je normale belbundel. Maar dat betekent niet dat internetten niet mogelijk is. De meeste providers geven je de keuze als je actief bent op een netwerk buiten de EU. Of je betaalt per verbruikte MB, belminuut of SMS. Of je kunt een voordelige buitenlandbundel kopen. Dus waar je ook bent ter wereld, je kunt altijd en overal blijven internetten – alleen dus niet altijd vanuit je ‘Unlimited Data’-bundel.

Om te kunnen internetten in het buitenland, zowel in de EU als buiten de EU, is het belangrijk dat roaming aan staat op je smartphone. Deze instelling is vanzelfsprekend te vinden in de instellingen van je smartphone.