#1 Beste keuze: Budget Mobiel
- Onbeperkt data, sms en minuten
- Maandelijks opzegbaar
- € 21,- p/m
Online shoppen maakt nog steeds een sterke groei door. Met meer dan tien miljoen online kopers per jaar die meer dan 16 miljard euro spenderen is het niet vreemd dat er steeds meer berichten over cyberaanvallen in het nieuws komen. In alles waar veel geld in omgaat is er het risico op financiële schade door kwaadwillenden. De aanvallen op online kopers nemen toe en het ziet er niet naar uit dat dit binnen korte tijd minder wordt. Nu de smartphone steeds meer gebruikt wordt voor aankopen neemt ook de aanvallen op smartphones toe. Gelukkig is het aantal aanvallen nog steeds minder dan op pc’s maar dat neemt niet weg dat het risico wel degelijk aanwezig is. Om de risico’s op diefstal te verminderen is het essentieel om de veiligheid te vergroten zodat je je eigen persoonlijke informatie niet op het spel zet. Dit zijn de beste tips om je smartphone te beschermen tegen een cyber aanval.
Het klinkt logisch maar nog steeds heeft een deel van de smartphone gebruikers geen wachtwoord of vingerafdrukbeveiliging in gebruik. Het wachtwoord of de vingerafdruk is de eerste barrière die je kunt instellen om ongeautoriseerd gebruik van de smartphone te voorkomen. Door dit niet in te stellen loop je het risico dat iemand anders met gemak over al je persoonlijke gegevens kan beschikken en de controle kan krijgen over je smartphone. Als je de smartphone ook gebruikt voor betalingen dan is het mogelijk dat de persoon ook controle krijgt over je betaalrekening of online betaalaccount bij PayPal. Om dit te voorkomen is het essentieel om een moeilijk maar goed te onthouden wachtwoord te gebruiken. Als je smartphone over een vingerafdrukscanner beschikt dan is dat zelfs nog beter.
Het besturingssysteem van de smartphone legt de connectie tussen de hardware en de software. Zorg ervoor dat je smartphone altijd op de laatste versie van het systeem draait. Beveiligingslekken worden gedicht door ontwikkelaars die het vervolgens beschikbaar stellen in updates voor het besturingssysteem. Als je niet ten prooi wilt vallen aan kwaadwillenden dan is het nodig om het besturingssysteem zo snel mogelijk te updaten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de smartphone over de meest recente functies beschikt maar de zwakke plekken in het systeem worden ook verbeterd. Het is hiernaast niet verstandig om een smartphone to rooten of te jailbreaken. Als je dit doet dan worden bepaalde veiligheidsmaatregelen verwijderd waardoor het voor iemand anders makkelijker is om toegang te krijgen tot je mobiele telefoon.
Een manier om op een eenvoudige manier data te onderscheppen is door een nep Wifi netwerk op te zetten op een openbare locatie. Dat het WiFi netwerk “Free McDonald’s Wifi” heet betekent niet meteen dat het daadwerkelijk het gratis WiFi netwerk van McDonald’s is. Het is mogelijk dat een kwaadwillende een nep Wifi hotspot ter beschikking gesteld heeft zodat deze een zogenoemde ‘man-in-the-middle’ aanval uit kan voeren. Alles wat je doet op de smartphone kan door de tussenpersoon onderschept worden. De beheerder van het nep WiFi netwerk kan zien welke profielen je bekijkt op Facebook, wat je in een e-mail naar een collega stuurt maar ook wat je creditcard gegevens zijn als je een hotel boekt. Voorkom dat je slachtoffer wordt van een vergelijkbare aanval en maak geen gebruik van openbare WiFi netwerken.
Als er misbruik wordt gemaakt van je smartphone dan kun je erop wachten tot er hoge rekeningen binnenkomen. Doordat de telefoonrekening vaak automatisch van je bankrekening afgeschreven wordt en de factuur online beschikbaar gesteld wordt is het eenvoudig om er niet aan te denken. Houdt niet alleen de telefoonrekening in de gaten maar ook de rekeningen die gekoppeld zijn aan de telefoon zoals een iTunes account. Deze systemen kunnen door anderen misbruikt worden als deze toegang hebben tot je smartphone. Controleer geregeld of je aparte betalingen tegenkomt waar je geen toestemming voor gegeven hebt.
Zonder apps is een smartphone niets meer dan een normale mobiele telefoon. Je ontkomt er dan ook niet aan om apps te downloaden om de functionaliteit uit te breiden zodat de mogelijkheden van de smartphone bij je gebruik passen. Wat veel gebruikers echter niet weten is dat apps die via websites gedownload worden niet gecontroleerd zijn door een officiële app store. Zonder deze controle is er niemand die je kan vertellen of de app veilig te gebruiken is of niet. Het is mogelijk dat je denkt dat je een veilig app download terwijl het in werkelijkheid een virus is dat gegevens steelt voor identiteitsfraude. Om dit te voorkomen is het verstandig om alleen apps uit de officiële app stores te downloaden zoals de Apple App Store en Google Play store.
Voordat je een app uit de app store download wordt er om een bevestiging gevraagd. In deze bevestiging wordt uitgelegd wat de voorwaarden zijn voor het gebruik van de app en welke gegevens de app van je ontvangt. Het is belangrijk om dit nooit te negeren en automatisch te accepteren. Voor je het weet geef je een app permissie om allerlei persoonlijke informatie van je in te zien. Zodra een app deze informatie van je smartphone kan halen heb je er geen controle meer over en weet je niet waar het uiteindelijk belandt. Neem de voorwaarden goed door om erachter te komen welke informatie de app van je ontvangt.
Voordat je een link bekijkt op een webpagina of in een email dan is het verstandig om eerst te bekijken wat het internetadres achter de link is. Door op de link te drukken en deze enkele seconden in te houden wordt het internetadres zichtbaar. Op deze manier kun je het eerst het internetadres controleren voor je een webpagina bezoekt. Klik ook niet zomaar op iedere link die je in een e-mail doorgestuurd krijgt. Als de e-mail er verdacht uitziet of niet van een bekende is dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn.
Betalingen worden steeds vaker op de smartphone gedaan. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee hoe handig het ook is. Of je nu een betaling overmaakt terwijl je op een laptop zit of op de smartphone, het is verstandig om dit alleen te doen bij websites met een SSL certificaat. Dit is te zien aan het slotje in de adresbalk van de browser. Alle veilige websites maken gebruik van dit certificaat waarmee de gegevens met een encryptie verzonden worden. Door deze encryptie kan niemand de data onderscheppen waardoor het risico op fraude verlaagd wordt.
Er is een levendige handel in tweedehands telefoons waardoor je een smartphone tegenwoordig voor een hogere prijs dan ooit tevoren kunt verkopen. Als je van plan bent om dit te gaan doen, of wanneer je het inlevert bij een goed doel, dan is het verstandig om eerst alle data op het toestel te wissen. Zorg ervoor dat je eerst een back-up maakt van alle informatie op de telefoon en wis vervolgens alle instellingen en opgeslagen data. Dit kun je doen met behulp van de instellingen app door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
Een smartphone beschermen is tegen een cyberaanval, fishing of identiteitsfraude is niet moeilijk. De besturingssystemen van smartphones werken op een andere manier dan de systemen die op computers geïnstalleerd worden. De systemen voor smartphones zijn ontwikkeld met een betere beveiliging waardoor deze eenvoudiger te beschermen zijn. Naarmate het gebruik van de smartphone toeneemt, hoe meer wachtwoorden worden opgeslagen en hoe groter het risico wordt. Gebruik de tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van cybercriminaliteit. Heb je aanvullingen op dit artikel? Laat het ons weten in de reacties.