• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Starttarief bellen: zijn er abonnementen zonder starttarief?

hulp

Starttarief bellen: zijn er abonnementen zonder starttarief?

Als er wordt gesproken over het starttarief van bellen, dan gaat het over een vast tarief dat voor ieder uitgaand gesprek in rekening wordt gebracht, dit is een tarief bovenop de prijs per minuut. De telefoonproviders moeten sinds oktober 2010 al duidelijk zijn over de verbruikskosten voor de mobiele telefoons. Op de website moeten alle tarieven te vinden zijn. Sinds 2013 moeten de providers ook minimaal één abonnement aanbieden waarbij er geen starttarief in rekening wordt gebracht, waarbij er per seconde af wordt gerekend en waarbij het secondetarief te vergelijken is met tarieven voor de andere abonnementen.

Wisselende starttarieven

Je zou haast denken dat het starttarief bij alle providers hetzelfde is, maar dat is niet zo. Providers kunnen allemaal een ander starttarief hebben. Voordat je een nieuw abonnement af gaat sluiten, doe je er dus goed aan om eerst te bekijken wat het starttarief is van deze provider. Vergelijk deze ook met elkaar, zodat je een beeld hebt van wat de gebruikelijke kosten zijn. Aan de hand daarvan kun je beter je keuze maken waar jij je abonnement zo goedkoop mogelijk af kunt sluiten. Op Sim-only-internet.nl kun je de providers met elkaar vergelijken, maar lees ook de kleine lettertjes goed door.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Minimumduur betalen

Er wordt door veel providers een minimumduur berekend van een minuut, maar het komt vaak voor dat je korter belt. Als je een minuut hebt gebeld, vanaf dan wordt er vaak afgerekend per seconde. Als een provider een gesprek korter dan één minuut factureert voor een volle minuut, dan brengen zij eigenlijk gemiddeld 18% minuten meer in rekening dan dat er daadwerkelijk voor wordt gebeld. Dit wil voor de gebruiker dus zeggen dat diegene veel sneller door zijn of haar bundel heen is. Ook word je hierdoor geconfronteerd met (vaak) hogere buitenbundelkosten.

Starttarief en eerste minuut

Het is van belang dat je goed de voorwaarden door gaat nemen als je een nieuwe provider kiest. Er zijn ook providers die het starttarief in rekening brengen maar ook de eerste minuut volledig berekenen. Dit kan dus aardig oplopen en het is zonde als je iedere keer kort belt en zij tellen dit allemaal. Let daarom goed op en lees de voorwaarden door, zodat je niet teveel gaat betalen.

Voorwaarden en kleine lettertjes

Wat het starttarief is dat in rekening wordt gebracht door het bellen, is per provider anders. Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van de voorwaarden en van alle kleine lettertjes. Je wil niet dat er addertjes onder het gras zitten, daarom dien je je er goed op voor te bereiden en alles goed echt door te lezen. Als je vragen hebt, neem dan contact op met de provider, zodat je duidelijkheid hebt. Bij twijfel kun je beter geen abonnement afsluiten, maar bekijken wat andere providers voor je hebben waarbij geen of een aantrekkelijk starttarief geldt bij het bellen.