• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Simlock

2 (33)Een simlock is een functie die ingebouwd is in veel mobiele telefoons. De simlock zorgt ervoor dat providers een mobiele telefoon kunnen “locken” op een bepaald netwerk. Het is dan niet mogelijk om de mobiele telefoon te gebruiken met een simkaart van een ander netwerk. De simlock functie is gekoppeld aan een simkaart. Deze moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat de mobiele telefoon verbinding kan maken met een mobiel netwerk. Het verwijderen van de simlock kan alleen gedaan worden door de provider die de simlock beheerd. Dit is de provider die de telecomdienst verleent.

Bekijk onbeperkt internet aanbiedingen

Waarom een simlock?

Een simlock is ervoor bedoeld om de provider zekerheid te geven dat de mobiele telefoon op het eigen netwerk actief is tijdens de simlock periode. Aangezien er geen telecomdiensten gebruikt kunnen worden van een ander netwerk zijn er geen inkomsten voor andere providers. De simlock stimuleert gebruikers van de mobiele telefoon om gebruik te maken van de diensten van de provider. Mobiele telefoons met een simlock worden vaak met korting aangeboden in combinatie met een abonnement. Doordat er geen gebruik gemaakt kan worden van andere providers heeft de provider meer zekerheid om de gegeven korting terug te verdienen.

Simlock of niet?

Om erachter te komen of een toestel over een simlock beschikt kun je aantal manieren proberen. Ten eerste is het te vinden in de informatie die je krijgt bij aankoop. De informatie over de simlock wordt vermeld op de verpakking of anders moet het op een andere manier duidelijk zijn gemaakt. Hiernaast kun je een simkaart van een andere provider proberen. Als de simkaart verbinding met het netwerk kan maken dan zit er geen simlock op de telefoon. Als een melding verschijnt met bijvoorbeeld “plaats simkaart” dan accepteert de telefoon de simkaart niet en is bevestigd dat er een simlock op het toestel zit.

Simlock verwijderen

Mobiele providers kunnen een simlock verwijderen als de gebruiker daar om vraagt. De simlock kan na een periode van 12 maanden verwijderd worden. De deblokkeringscode kan na deze periode gratis aangevraagd worden. Het is mogelijk om binnen de eerste 12 maanden de simlock te verwijderen. De provider vraagt hier doorgaans echter een vergoeding voor. Deze vergoeding verschilt per provider. Het is mogelijk om de simlock te verwijderen via een onafhankelijke telecomwinkel maar dit wordt niet aangeraden. Er is geen zekerheid dat de mobiele telefoon na het verwijderen van de simlock nog naar behoren werkt. Hiernaast is het verwijderen van een simlock op een niet-officiële manier een uitsluitingsgrond voor de garantie.