• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Simkaart

simDe simkaart is het onderdeel van de smartphone die je nodig hebt om te kunnen bellen, sms’en en internetten. Het is de afkorting voor Subscriber Identity Module. Zonder een simkaart heb je heel weinig aan een smartphone. Er zijn meerdere simkaarten in gebruik op smartphones met een verschillende grootte. Hierdoor past niet iedere simkaart op elke smartphone. Als je een nieuwe smartphone koopt dan is het belangrijk dat je de simkaart met de juiste grootte gebruikt anders is het mogelijk dat je de simkaart niet kunt gebruiken. Als je een nieuw abonnement met toestel bestelt dan wordt er een nieuwe simkaart bijgeleverd met het juiste formaat. Dit is echter niet het geval als je van provider verandert terwijl je de smartphone behoudt. Het is dan belangrijk dat je bij de nieuwe provider aangeeft welk type simkaart je nodig hebt voor je telefoon. Tegenwoordig leveren de meeste providers een 3-in-1 simkaart waardoor alle formaten ondersteund worden.

Bekijk onbeperkt internet aanbiedingen

Geschiedenis

Giesecke & Devrient was de fabrikant van de eerste commerciële simkaart. Deze simkaart kwam beschikbaar in 1991 via het Finse Radiolinja. In originele vorm had de simkaart een grootte die overeenkomt met een creditcard. In de jaren erna volgden mobiele telefoons die steeds kleiner werden. Dit creëerde een vraag naar kleinere simkaarten. De simkaart die de originele simkaart opvolgde was de mini simkaart die eind van de jaren 90 op de markt werd gebracht. Deze simkaart heeft een grootte van 25 bij 15 mm. Toen deze simkaart ook te groot werd voor de moderne mobiele telefoons kwam de micro simkaart in beeld in 2003. Uiteindelijk zijn we aangekomen bij de nano simkaart die in het grootste deel van de smartphones gebruikt wordt. De nano simkaart werd in 2012 geïntroduceerd.

Standaard simkaart

De standaard simkaart heeft het grootste formaat. Deze simkaart is ongeveer even groot als een pinpas. In de moderne smartphones worden deze simkaarten niet meer gebruikt maar in oude toestellen nog wel. Een kleinere simkaart wordt soms geleverd als onderdeel van een grote standaard simkaart. De kleinere simkaart kan er dan uitgedrukt worden.

simkaart

Mini simkaart

De minisimkaart is de simkaart die het meest gebruikt werd rond de eeuwwisseling. Deze simkaart heeft een kleiner formaat dan de standaard simkaart; 25mm bij 15mm. De simkaart wordt onder de batterij geplaatst bij veel mobiele telefoons. De mini simkaart is de simkaart die veel mensen voor zich zien als er gevraagd wordt naar een simkaart. Het is al lang in gebruik op mobiele telefoons en wordt nog steeds in smartphones gebruikt.

Micro simkaart

Doordat smartphones steeds dunner en kleiner werden was het noodzakelijk om een nog kleinere simkaart te ontwikkelen dan de mini simkaart. De mini simkaart wordt in veel moderne smartphones gebruikt. Het heeft hetzelfde uiterlijk als de mini simkaart maar dan nog iets kleiner. Hierdoor neemt de simkaart minder ruimte in beslag. Het is mogelijk om een mini simkaart zelf aan te passen tot een micro simkaart maar het is beter om een nieuwe simkaart aan te vragen.

Nano simkaart

De nano simkaart is de kleinste simkaart die gebruikt wordt in smartphones. Door de beperkte ruimte in de dunne en smalle smartphones is de nano simkaart ontwikkeld. De nano simkaart wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt in de premium smartphones.

Simkaart capaciteit

De simkaart heeft ruimte voor de opslag van data maar het is niet veel. Een standaard simkaart kan 128 tot 256 kilobytes aan informatie opslaan. Dit is net genoeg om een aantal basis informatie op te slaan zoals bijvoorbeeld telefoonnummers. In vergelijking met een micro SD dat ook een kleine kaart is kan de simkaart veel minder informatie opslaan. De simkaart is er echter niet voor bedoeld om als opslag te gebruiken voor data. Bestanden zoals foto’s, video’s en muziek zijn veel te groot om op de simkaart op te slaan.

Waarom data op de simkaart opslaan?

De capaciteit van de simkaart om informatie op te slaan is handig in bepaalde situaties. Als je vaak van mobiele telefoon wisselt dan hoef je niet iedere keer telefoonnummers over te nemen van de contacten. Doordat de telefoonnummers op de simkaart zijn opgeslagen zijn deze bereikbaar zodra de simkaart in de mobiele telefoon geplaatst zijn. Dit bespaart tijd en moeite om iedere keer de telefoonnummers te kopiëren naar de nieuwe mobiele telefoon.

Simkaart en data roaming

Data roamingAls je de grens over gaat naar het buitenland dan heeft je eigen provider geen dekking meer. De simkaart neemt contact op met het mobiele netwerk dat wel een dekking heeft in het gebied. Dit is een netwerk van een andere provider. Door samenwerkingen tussen de providers is het dan nog steeds mogelijk om te bellen, sms’en en te internetten. Dit wordt roaming genoemd. Doordat je gebruik maakt van een ander netwerk zijn de kosten hoger. Dit is vanaf 2017 niet het geval voor roaming binnen de EU. Er zijn afspraken gemaakt waardoor roaming binnen de EU geen extra kosten met zich meebrengt.

Simkaart PIN en PUK code

Een simkaart wordt geleverd met een bijbehorende pin- en pukcode. De pincode is ervoor bedoeld zodat niemand anders dan de eigenaar van de simkaart er gebruik van kan maken. De standaard code van een simkaart is makkelijk te raden waardoor het verstandig is om de pincode van de simkaart te wijzigen. De pukcode is nodig voor als je de pincode drie keer verkeerd ingevoerd hebt. Dit is een extra beveiliging zodat niemand eindeloos de pincode kan proberen te raden.

Simkaart gebruiken in een andere mobiele telefoon

Een simkaart is niet gekoppeld aan een mobiele telefoon. Dit houdt in dat je de simkaart eruit kunt halen en in een andere telefoon kunt plaatsen. Je kunt dan bellen en gebeld worden op de andere mobiele telefoon. Dit is handig voor als de batterij van je mobiele telefoon leeg is en je moet iemand bellen. Het is dan wel nodig dat je simkaart past in de mobiele telefoon en dat het een simlockvrije mobiele telefoon is of gekoppeld aan dezelfde provider.