• 24/7 vergelijken
 • 100% onafhankelijk

3 redenen waarom je telefoon veel data verbruikt

samsung telefoons
hulp

3 redenen waarom je telefoon veel data verbruikt

Heb je regelmatig niet voldoende aan de internetbundel die bij je abonnement hoort? Kom je geregeld niet uit met de data die je krijgt? Dan kun je natuurlijk voor een andere (grotere) bundel kiezen. Maar het is ook verstandig om eerst goed te kijken waar alle data nu eigenlijk aan opgaat. Het dataverbruik kun je checken op je telefoon of tablet, dat is altijd eenvoudig om te doen. We hebben de belangrijkste veroorzakers van een hoog dataverbruik voor je op een rijtje gezet.

Activiteiten die veel data verbruik

Bepaalde activiteiten op je smartphone of tablet gaan samen met een hoog dataverbruik. Het gaat dan met name om de apps die je gebruikt en wat je er precies mee doet. We hebben de bekende grootverbruikers voor je op een rijtje gezet:

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
 • Onbeperkt data, sms en minuten
 • Maandelijks opzegbaar
 • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu
 • Filmpjes streamen in HD kwaliteit – HD kost bijna vier keer zoveel data als standaard streamen
 • Videobellen zoals via Facetime en Skype – bewegend beeld verbruikt veel data
 • Online interactieve spelletjes doen – veel graphics die data verbruiken
 • Sociale media – Instagram, TikTok en andere app zijn grootverbruikers
 • Muziek streamen – vooral bij langdurig gebruik
 • Films streamen – apps als Netflix en YouTube verbruiken veel data
 • Grote bestanden downloaden – afhankelijk van grootte en duur

Automatische updates van apps

Een andere reden waarom je telefoon niet altijd voldoende heeft aan de data die bij je bundel hoort, is de volgende. Wanneer je bepaalde apps op je telefoon hebt staan, krijgen deze apps automatisch een update. Hiervan krijg je wel een melding, maar het updaten gaat vanzelf – achter de schermen. Er wordt echter wel data gebruikt om dit te kunnen doen. Zorg er ook altijd voor dat een app wordt gesloten nadat je deze hebt gebruikt, want anders wordt er ook van de data gesnoept als je de app niet gebruikt.

Filmpjes die automatisch beginnen te spelen

Daarnaast spelen sommige filmpjes waar je online overheen scrolt zich vanzelf af. Ook al tik jij er niet zelf op om ze af te spelen, de filmpjes lopen automatisch en daarvoor is ook het gebruik van data nodig. Let goed op dat dit niet gebeurt als je niet verbonden bent met wifi. Je kunt ook de instellingen van je telefoon veranderen zodat er niet ongemerkt data wordt gebruikt.

Wifi of een abonnement met onbeperkt mobiel internet kiezen

Wanneer je ergens je smartphone gebruikt en er is wifi aanwezig, maak daar dan gebruik van. Op veel plekken heb je tegenwoordig die mogelijkheid en kun je online gaan zonder dat dit ten koste gaat van je bundel. Het gebruik van wifi is gratis en zo loop jij niet meer iedere maand tegen de limiet van je internetbundel aan. En op die manier hoef je niet voor een grotere bundel te gaan.

Kun je nu niet altijd op de wifi en wil je gedoe met te weinig data voorkomen? Dan kun je kiezen voor onbeperkt mobiel internet, maar daar hangt natuurlijk ook een bepaald kostenplaatje aan. Het voordeel is dan wel dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over een hoog dataverbruik.