• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Onbeperkt internet

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Onbeperkt internet: wie kan nog zonder? In een tijd waarin smartphones alomtegenwoordig zijn, is mobiel internet een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Voor degenen die veel gebruik maken van internet, is onbeperkt internet de beste optie om optimaal van het internet te kunnen genieten. Je vermijdt hiermee hoge rekeningen omdat er geen extra kosten worden gerekend voor gebruik buiten de databundel.

Met onbeperkt internet kun je zo veel surfen als je maar wilt; geen limieten, geen onverwachte kosten. Wie wil dat nu niet? Deze abonnementen zijn verkrijgbaar met looptijden van 1, 12 en 24 maanden. Je hebt de vrijheid om overal en altijd te surfen, e-mails te versturen en te chatten. Dit is vooral handig voor die momenten waarop je je verveelt in de trein of in de wachtkamer van de tandarts. Bekijk de verschillende Unlimited Data-abonnementen, vergelijk de beschikbare providers en bespaar vele euro’s.

Vergelijk onbeperkt sim only

Wat is onbeperkt internet?

Het is hoog tijd om mobiel internet vrij te laten. Dat hebben enkele spelers op de telecommarkt al ingezien. Onbeperkt internet betekent mobiel internet zonder limieten. Normaal gesproken heb je een datalimiet, waarna je niet meer kunt internetten op je mobiel of tablet. Maar met onbeperkt internet is dit anders. De abonnementen die dit mogelijk maken, kunnen worden onderverdeeld in twee groepen:

  • Datalimiet met verlaging snelheid
  • Geen datalimiet (écht onbeperkt)

Onbeperkt internet: mobiel internet zonder limiet

Verlaging

Datalimiet met verlaging snelheid

In de volksmond wordt gesproken van onbeperkt internet wanneer je kunt blijven internetten, zelfs nadat je datalimiet is bereikt. Hoewel er een limiet is, geldt deze alleen voor de snelheid. Het internet wordt vertraagd, maar je kunt nog steeds gebruikmaken van apps zoals WhatsApp. Bij deze abonnementen wordt de internetsnelheid verlaagd naar 64 Kbps, wat voldoende is voor het gebruik van Instant Messaging-apps, maar niet genoeg om video’s te streamen. Providers die deze optie aanbieden zijn onder andere Youfone (met een grens van 15GB), Vodafone en KPN.

Geen datalimiet (écht onbeperkt)

De enige echte onbeperkte abonnementen zijn die zonder enige vorm van limiet. Internetten zonder grenzen: wie wil dat nu niet? Je kunt vrijelijk genieten van diensten zoals Netflix, Skype en Spotify, zonder je zorgen te hoeven maken over je databundel. Deze contracten zijn mateloos populair vanwege de vrijheid die ze bieden. Technologische ontwikkelingen zoals 5G en de enorme verscheidenheid aan apps hebben ervoor gezorgd dat Nederlanders meer data verbruiken dan ooit tevoren. Het mobiele dataverbruik blijft sterk toenemen, zoals blijkt uit het laatste rapport van de ACM. Jaar op jaar verbruiken we meer MB’s, en binnenkort zal dit waarschijnlijk weer verdubbelen. De vraag naar abonnementen zonder limiet neemt hierdoor sterk toe. Momenteel bieden de meeste mobiele aanbieders gelukkig sim only-abonnementen met onbeperkt internet aan, waaronder Odido, Vodafone en Budget Mobiel.

Onbeperkt internet, zonder telefoon

Als je al in het bezit bent van een smartphone of een los toestel hebt gekocht, kun je kiezen voor een sim only abonnement. Bij een sim only abonnement hoef je geen kosten te maken voor een nieuw toestel, aangezien je er geen krijgt bij het abonnement. Je betaalt alleen voor de diensten die je gebruikt, zoals internetten, bellen en sms’en, binnen het abonnement. Een sim only abonnement is vaak aanzienlijk goedkoper dan een abonnement waarbij je een toestel krijgt. Bij dat soort abonnementen betaal je maandelijks een vast bedrag voor het toestel, zodat het uiteindelijk aan de provider wordt afbetaald. Volgens de Wet van Dam mag je na afloop van de contractperiode maandelijks opzeggen.

Sim only is populair vanwege de lagere kosten en de flexibiliteit; bijna iedereen heeft immers vaak nog een goed werkend toestel thuis liggen. Een ander voordeel is dat je bij een sim only abonnement niet aan een langdurig contract vastzit. Als je mobiel internet wilt gebruiken, kun je bij de sim only provider een aparte internetbundel afsluiten.

Geschiedenis onbeperkt internet

Het afgelopen decennium was een roerige periode voor onbeperkt mobiel internet. De eerste berichten over internetten zonder limiet op een mobiele telefoon dateren al uit 2005. T-Mobile bracht de revolutie op gang met de introductie van de T-Mobile Pocket Internet Totaal bundel: een pakket met 64 Kb/s download- en 16 Kb/s uploadsnelheden voor een vast bedrag van € 9,50 per maand. Destijds waren mobiele telefoons echter nog niet volledig geschikt voor mobiel internet.

In 2007 volgde KPN met het Eindeloos Online abonnement, geprijsd op € 9,95 per maand. Dat jaar werd ook de eerste iPhone gepresenteerd, wat een gamechanger bleek te zijn. Hoewel het moeilijk te geloven is, was meer dan de helft van de Nederlanders in 2007 nog niet geïnteresseerd in onbeperkt internet, blijkt uit onderzoek.

Voor millennials lijkt het misschien onvoorstelbaar, maar in eerste instantie was T-Mobile de enige provider die de iPhone aanbood. Om meer consumenten aan te trekken, introduceerde T-Mobile het innovatieve i-abonnement in 2008, speciaal voor iPhone-gebruikers, met een snelheid tot 2 Mb/s en zonder fair use policy. Dit was een droom die uitkwam voor velen dankzij de iPhone. Niet lang daarna kwamen ook Vodafone, Ben en KPN met onbeperkte iPhone-abonnementen.

Na de iPhone volgde een golf van nieuwe smartphones die meer data verbruikten dan providers voor mogelijk hielden. Bij T-Mobile explodeerde het dataverkeer, met jaarlijks meer dan een verdubbeling van het verbruik. Dit leidde tot een onhoudbare situatie voor de providers, die geen andere keuze zagen dan het verbruik te beperken. In 2010 voerden de providers één voor één datalimieten in, vaak in combinatie met een fair use policy. T-Mobile voegde zich als laatste bij hen en introduceerde in augustus 2011 een datalimiet met snelheidsverlaging, waarbij grootverbruikers werden gedwongen over te stappen naar een bundel met limiet.

De nieuwe generatie

Het groeiende verbruik zorgde ervoor dat geen enkele provider jarenlang het aandurfde om weer een bundel zonder datalimiet aan te bieden, totdat Robin Mobile (nu Budget Mobiel) op het toneel verscheen. Als enige provider bood Robin Mobile een echt onbeperkt sim only-abonnement aan. Geen toestelabonnementen, maar alleen de simkaart en het contract. Drie jaar lang had het in Nederland een monopolie op onbeperkt mobiel internet. In navolging van collega’s in de Verenigde Staten besloot T-Mobile (nu Odido) in Nederland als eerste grote netwerkprovider de stap te zetten. Vanaf begin 2017 was het weer mogelijk om een “Unlimited” abonnement bij de provider af te sluiten, voor een vast bedrag van €35,- per maand. Tele2 (nu ook Odido) bleef niet achter en bood hetzelfde aan voor €10,- minder. Onbeperkt internetten bij Tele2 kostte vanaf €25,- per maand, zonder limiet en zonder snelheidsverlaging.