• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Niet opgemaakte minuten: wat gebeurt ermee?

hulp

Niet opgemaakte minuten: wat gebeurt ermee?

Stel je hebt een abonnement en je hebt aan het einde van de maand belminuten over, wat wordt daar dan mee gedaan? Dat leggen we je graag uit. Soms kunnen de ongebruikte belminuten, de sms’jes en de MB’s mee worden genomen naar een nieuwe maand, dat is tenminste wat veel mensen denken. Bij veel providers is het zo geregeld dat de houdbaarheid van de bundel maar één maand geldig is. Toch zijn er ook providers die door veel klachten het beleid hebben veranderd en sinds 2015 de nieuwe abonnementen zo hebben ingesteld dat de minuten drie maanden geldig zijn en niet een maand.

Minimaal een jaar houdbaar

De Consumentenbond is van mening dat mobiel beltegoed minimaal een jaar houdbaar moet zijn. Ook vinden ze dat de Tweede Kamer in moet grijpen bij providers, die het tegoed van de niet opgemaakte minuten na een maand laten vervallen. Daarvoor is er een paar jaar geleden een petitie gestart en deze kon ondertekend worden door consumenten. Het doel was om de providers op te roepen zodat de bundels langer houdbaar gemaakt werden. De Consumentenbond vindt het onacceptabel, want de klanten hebben al betaald voor alle belminuten en sms’jes en MB’s binnen de bundel. Consumenten zouden een te hoge bundel nemen, want zij willen geen risico nemen dat ze aan het einde van de maand over de limiet heen gaan.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Regulier tegoed

Of je beltegoed meegenomen kan worden hangt af van het soort tegoed. Er bestaat het reguliere tegoed, dit is het tegoed dat je daadwerkelijk hebt betaald, dus op hebt gewaardeerd. Dit heeft een bepaalde geldigheid en is bij veel providers een half jaar geldig. Dan heb je nog het bonus tegoed, het is tegoed wat je van een provider cadeau hebt gekregen. Het tegoed is minder lang houdbaar. Als dat tegoed nog over is, dan wordt het niet meegenomen naar een nieuwe maand. Dan is er nog het tegoed buiten de bundel, vaak is dat dertig dagen geldig. Na deze dagen wordt de bundel vaak automatisch verlengd en dan koop je dus een nieuwe bundel, dan gaat het resterende tegoed van de maand eerder verloren. Ook bij een abonnement geldt dat vaak dat als je een nieuwe maand start, dat er nieuw tegoed wordt gestart.

Tegoed en overstappen

Als je overstapt van een prepaid naar een abonnement dan kun je bij dezelfde provider je tegoed van je prepaid vaak laten verrekenen met de eerste nieuwe factuur die je van je abonnement krijgt. Als je overstapt van je abonnement naar prepaid sim only, dan kun je niet je tegoed meenemen naar je prepaid simkaart. Let dus goed op wanneer je over gaat stappen en wat de regels zijn en of je je tegoed wel of niet mee kunt nemen. Dit kan ook weer per provider en per aanbod anders zijn.