• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Mobiel abonnement, Wft en BKR: wat zijn de regels?

hulp

Mobiel abonnement, Wft en BKR: wat zijn de regels?

Sinds 1 januari van dit jaar beschouwt de overheid een mobiel abonnement inclusief een smartphone officieel als een lening. Dat betekent dat de regels uit de zogeheten Wet op het financieel toezicht (Wft) nu ook hiervoor gelden. Concreet houdt dit in dat je bij het afsluiten van een dergelijk abonnement in de meeste gevallen zal worden aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Dat kan grote gevolgen hebben wanneer je in de toekomst een lening wilt afsluiten of een huis gaat kopen.

Waarom zijn de nieuwe regels ingevoerd?

Voorheen was het zo dat je een mobiel telefoonabonnement kon afsluiten met een gratis toestel. In de praktijk was dat toestel natuurlijk nooit gratis, al kreeg je er vaak wel een flinke korting op. De prijs van de telefoon werd gewoon doorberekend in je maandelijkse abonnementskosten. In principe was dit dus altijd al een koop op afbetaling, een vorm van krediet dus. Vaak was het echter totaal niet duidelijk hoeveel je nu precies voor je abonnement betaalde en hoeveel voor de afbetaling van je smartphone. Door de nieuwe regels moet jij als consument hier beter over geïnformeerd worden. Bovendien moet zo ook voorkomen worden dat mensen niet in de problemen komen doordat ze een abonnement afsluiten dat ze eigenlijk helemaal niet kunnen betalen.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Wat zijn de gevolgen?

Voor alle abonnementen waar een smartphone bij zit geldt dat ze in het vervolg worden gezien als een koop op afbetaling. De regel is voortaan dat wanneer de kosten van die smartphone meer dan 250 euro bedragen je als consument moet kunnen aantonen dat je dit kunt betalen. Je telefoonaanbieder zal daarom een inkomenstoets afnemen. Je dient dan gegevens te overleggen over je inkomen, woonlasten en lopende leningen. Daarnaast wordt een krediet van 250 euro of meer voor een mobiele telefoon voortaan ook altijd aangemeld bij het BKR.

Inkomenstoets en BKR registratie

De nieuwe regels worden stapsgewijs ingevoerd. De registratie bij het BKR vindt al plaats sinds 1 januari van dit jaar, de inkomenstoets is vanaf 1 mei verplicht. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat sommige providers er al eerder mee beginnen. De meeste smartphones, met name de populaire merken, zijn aanzienlijk duurder dan 250 euro. De kans is dus nogal groot dat je bij het afsluiten van je volgende abonnement met toestel ook geregistreerd wordt. Toch zijn er wel een aantal situaties, waarin je ook zonder inkomenstoets en BKR-registratie een mobiel abonnement kunt afsluiten.

Wanneer gelden de regels niet?

Uiteraard gelden de regels alleen wanneer er sprake is van een krediet. Wanneer je dus een abonnement afsluit zonder toestel op afbetaling, verandert er niets. Een sim only of prepaidkaart is dus altijd nog gewoon een optie. Maar dan zal je wel zelf apart een mobiele telefoon moeten kopen of langer met je oude toestel moeten doen. Ook voor zakelijke abonnementen gelden deze regels niet. Dus heb je een eigen bedrijf of werk je als ZZP’er, dan kan het slim zijn om een zakelijk abonnement af te sluiten.

Abonnement met toestel afsluiten zonder BKR registratie

Wellicht de interessantste uitzondering op de regels is dat een afbetaling in maximaal drie maandtermijnen ook niet als krediet wordt aangemerkt. Kun je je toestel dus direct betalen, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Maar ook wanneer je je nieuwe smartphone in maximaal drie termijnen kunt betalen wordt je niet aangemeld bij het BKR. Een andere optie is om je mobiele telefoon niet te kopen maar te huren of leasen bij je provider. In dat geval geef je het toestel na afloop van het abonnement weer terug en is er dus ook geen sprake van een koop op afbetaling. Maar er zijn op dit moment nog maar weinig providers die dit aanbieden.

Wat zijn de gevolgen voor je hypotheek?

Ook een hypotheek is een koop op afbetaling, in dit geval van een huis. De hypotheekverstrekker, meestal een bank, zal dan ook een inkomenstoets doen om te kijken hoe hoog je maximaal verantwoorde lening is. Hierbij wordt uiteraard gekeken of je al leningen hebt lopen, hoe hoog die zijn en hoeveel je maandelijks daarop aflost. Met name de hoogte van die maandelijkse aflossing is van belang, want die heeft direct invloed op je bestedingsruimte. Immers, hoe meer je maandelijks aflost aan lopende leningen, hoe minder je overhoudt om aan de aflossing van je hypotheek te besteden. Je kunt iedere euro nu eenmaal maar één keer uitgeven.

Een voorbeeld

Stel je voor dat je een modaal inkomen verdient, dus zo’n 35.000 euro per jaar. En je hebt een mobiel abonnement met een smartphone van 25 euro per maand. Dat kan ertoe leiden dat je maximale hypotheek tot wel 5.000 euro lager uitvalt. Bedenk dan dat de meeste abonnementen, zeker die met een dure smartphone van 600 of 700 euro, een stuk duurder zijn dan 25 euro per maand. En álle abonnementen binnen je gezin tellen mee, ook die van je partner en minderjarige kinderen. Dat kan dus vele duizenden euro’s schelen wanneer je een nieuw huis wilt kopen.