• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

7 manieren om het mobiele dataverbruik te verminderen

Home / 7 manieren om het mobiele dataverbruik te verminderen
s-pen
hulp

7 manieren om het mobiele dataverbruik te verminderen

Maak je veel gebruik van je smartphone als je ergens bent? Dan is het natuurlijk wel zo prettig als je niet zomaar zonder mobiele data komt te zitten. De meeste mensen hebben een dermate grote bundel bij hun telefoonabonnement zodat ze niet snel de limiet bereiken. Maar mocht het een keertje zover komen, dan kun je je gaan afvragen waar het aan ligt. Als je precies wilt weten hoeveel mobiele data je per maand verbruikt, kun je in de app van de provider nakijken. Maar dan weet je nog niet precies waardoor je zoveel data verbruikt.

7 manieren om mobiele dataverbruik te verminderen

Kom je iedere maand maar amper rond met je mobiele data? Dan is het zaak dat je er wat aan doet. Je kunt natuurlijk je bundel groter laten maken, dat is een simpele oplossing, maar daar betaal je wel meer voor. Is je budget niet toereikend genoeg of wil je een andere oplossing voor het terugdringen van je mobiele datagebruik? Lees dan de volgende tips door zodat je weet hoe je het mobiele dataverbruik kunt verminderen.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

1. Maak gebruik van wifi

Een oplossing die eenvoudig is en waar je veel mee kunt besparen, is door gebruik te maken van de beschikbare wifi. Logisch, maar het werkt. Gebruik je je telefoon vaak thuis, dan zit je daar waarschijnlijk al op de wifi. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om op andere plekken gebruik te maken van wifi. Je kunt op tal van locaties de wifi inzetten als je online wilt gaan dus er is geen enkele reden om dit niet te doen. Doe je dit, dan hoef je geen gebruik te maken van de mobiele data en raakt je eigen bundel niet zo snel op.

2. Wifi is op veel plekken beschikbaar

Wifi is op heel veel plaatsen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan het OV, in restaurants, winkels, pretparken en op veel vakantielocaties. Ben je bijvoorbeeld in een vakantiehuisje en wil je even chatten of ergens anders voor online gaan? Maak dan gebruik van de gratis wifi zodat je je eigen bundel kunt sparen en alleen maar gebruikt als er geen andere verbinding beschikbaar is. Niet elke wifi is even snel, maar voor een bericht versturen werkt het prima.

3. Schakel apps uit die veel data verbruiken

Een andere manier om het mobiele dataverbruik tegen te gaan is door apps die veel data verbruiken op te sporen en deze uit te schakelen. Je kunt dit op je telefoon vinden via de instellingen. Gebruik voor deze apps zoveel mogelijk wifi en niet je mobiele bundel. Er zijn ook apps die automatisch een update draaien op achtergrond, ook als je deze uit hebt staan. Zowel op een iPhone als bij een Androidtoestel kun je dit via de instellingen uitschakelen zodat je buiten jouw medeweten om geen data verbruikt.

4. Kies voor downloaden in plaats van streamen

Als je ervoor kiest om bestanden zoals muziek en filmpjes te streamen, dan kost dat aardig wat van je mobiele data. Probeer dit daarom zoveel mogelijk te doen als je de beschikking hebt over een goede wifiverbinding of kies voor downloaden. Dit laatste kost namelijk veel minder data en je kunt dan op een later tijdstip luisteren of kijken naar wat je gedownload hebt.

5. Zet je GPS offline

Een veelgehoorde klacht dat zowel de batterij snel terugloopt in vermogen als dat het dataverbruik groot is, wordt veroorzaakt door het aan laten staan van de GPS op je smartphone. Om te voorkomen dat hierdoor veel extra data worden verbruikt, zet je de GPS offline wanneer je deze niet gebruikt. Heb je deze weer nodig omdat je je navigatiesysteem wilt gebruiken of je GPS-tracker wilt inschakelen? Dan zet je deze eenvoudig weer online en kun je er meteen mee aan de slag.

6. Laat filmpjes niet automatisch afspelen

Tenslotte moet je er rekening mee te houden dat je, wanneer je op het internet aan het surfen bent, nog wel eens filmpjes en advertenties in beeld krijgt die automatisch afspelen. Ook al tik je ze niet aan, ze spelen toch af en daarvoor worden ook mobiele data gebruikt. Je kunt bij de instellingen op je telefoon aanvinken dat je dit niet wilt. Dubbel voordeel is dat je veel minder advertenties te zien krijgt en dat je geen filmpjes laat afspelen waarin je niet toch geïnteresseerd bent.

7. Kies een abonnement met een bundel die bij je past

Heb je je smartphone regelmatig nodig, is er echt geen wifi beschikbaar en kun je niet anders dan je bundel gebruiken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van je telefoon voor werk of studie als je onderweg bent of wanneer je ergens bent waar simpelweg geen wifi is. Dan is het verstandig goed te kijken hoeveel data je verbruikt en daar een passend abonnement bij te kiezen.

Vergelijk diverse aanbieders met elkaar en zorg ervoor dat je een goede keuze maakt. Een bundel met te veel GB’s is niet slim, want dan betaal je te veel, maar te weinig is al helemaal niet goed.