• 24/7 vergelijken
 • 100% onafhankelijk

Is 1000 MB of 1 GB data genoeg?

hulp

Is 1000 MB of 1 GB data genoeg?

Als het aankomt op internet op de smartphone dan draait het allemaal om data; kilobytes (KB), megabytes (MB) en gigabytes (GB). Deze termen kent bijna iedereen inmiddels maar veel mensen weten niet precies wat het betekent. Iedere keer dat de smartphone verbinding maakt met het mobiele netwerk wordt er data verzonden of ontvangen. Als het om weinig data gaat dan wordt er gesproken over kilobytes of KB. Iets meer dan 1000 KB staat gelijk aan 1 MB. Als het om veel data gaat dan spreekt men over GB. 1 GB staat gelijk aan iets meer dan 1000 MB.

Is 1000 MB of 1GB voldoende?

1 GB wordt tegenwoordig gezien als het gemiddelde van smartphone gebruikers. Het verbruik van data verschilt echter per persoon. De één maakt nu eenmaal meer gebruik van het internet op de smartphone dan de ander. Het ligt er ook grotendeels aan wat er precies op de smartphone gedaan wordt. Iemand die veel muziek of video’s streamt verbruikt meer data dan iemand die veel op Whatsapp berichten verstuurd. Dit is ook de reden dat er verschillende databundels beschikbaar zijn. Een kleine verbruiker heeft aan een databundel tot 500MB voldoende terwijl een grootverbruiker meer dan 2GB data nodig heeft. Weet je niet precies hoeveel data een activiteit op de smartphone verbruikt?

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Voorbeelden van dataverbruik

 1. Internet browser – verbruikt 100KB tot 2MB per website
  Een website bestaat uit code die gedownload wordt door de browser. Hoe gecompliceerder een website is opgebouwd, hoe meer data er verbruikt wordt. Het aantal en de grootte van de afbeeldingen is ook een factor en de tijd die doorgebracht wordt op de website. Een gemiddeld website bezoek staat ongeveer gelijk aan 1MB data.
 2. Muziek streamen – verbruikt per minuut circa 500KB
  Een app waarmee muziek gestreamt wordt verbruikt relatief veel data. Dit komt doordat er een constante verbinding is om de muziek af te spelen. Aangezien een muzieknummer gemiddeld 3 minuten lang is betekent dit 1.5MB data per nummer. De kwaliteit van de muziek is een factor. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer data er verbruikt wordt.
 3. Video’s streamen – verbruikt per minuut 2 tot 5 MB
  Het streamen van video’s verbruikt veel data. Hoeveel data er precies verbruikt wordt hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de video. Een complete film streamen van twee uur kan een dataverbruik betekenen van 600MB. Dit is nog hoger als het om een HD film gaat. Dit verbruikt meer dan 2GB per uur streamen.
 4. Online gaming – verbruikt per minuut 100KB tot 1MB
  Er zijn veel verschillende soorten games die je kunt spelen op de smartphone. Een simpele game met weinig animaties verbruikt niet veel data maar een uitgebreide multiplayer game met complexe animaties verbruikt veel meer energie.
 5. Social media – verbruikt per foto upload 500KB
  Social media kan veel data verbruiken als het meerdere keren per dag gebruikt wordt. De afbeeldingen en video’s in de nieuwsfeed worden allen gedownload waardoor het dataverbruik snel kan oplopen.

Verbruik databundel controleren

mydatamanagerMy Data Manager – Android, iPhone (gratis)

Als je een abonnement afsluit met een databundel dan is het belangrijk dat je weet hoeveel data je iedere maand verbruikt. Dit kun je afleiden aan wat je normaal gesproken allemaal doet op de smartphone maar je kunt ook een calculator of app gebruiken om het te bepalen. Een app zoals de My Data Manager app houdt precies bij hoeveel data je verbruikt zodat je een overzichtelijk beeld hebt van het verbruik. Bekijk ook het verbruik op de facturen van de afgelopen maanden. Bij het maken van een schatting van het verbruik is het verstandig om een ruime schatting te maken waarbij uitgegaan wordt van de bovengrens. Het is beter om een iets te grote databundel te hebben dan een te kleine databundel die geregeld overschreden wordt. De kosten van het verbruik buiten de databundel zijn immers hoger bij sommige providers. Bij een aantal providers wordt de snelheid buiten de bundel verlaagd tot 64 KB/s.