• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Internetsnelheid op je mobiel: wat heb ik nodig?

Home / Internetsnelheid op je mobiel: wat heb ik nodig?
hulp

Internetsnelheid op je mobiel: wat heb ik nodig?

Wat is de internetsnelheid van mobiel internet? Als je er voor kiest om mobiel internet te gebruiken, dan wil dat zeggen dat je altijd en overal online kunt zijn. Dit kan via je laptop, tablet maar ook via je telefoon. Je kunt een mobiele databundel internetten via een 3G en een 4G netwerk. Het is ideaal want zo kun je ook buiten de deur even wat opzoeken en een mail verzenden. Je kunt gebruik maken van de internetsnelheid van mobiel internet voor je tablet. Het werkt eigenlijk hetzelfde als internet op je smartphone. Je hebt een simkaart of je hebt de micro sim in de tablet gedaan. Je kunt ook gebruik maken van een mobiele telefoon of een mobiele hotspot. Via de laptop werkt dat ook zo, maar dan kun je ook een dongle gebruiken. Je doet hier dan een prepaid simkaart of een simkaart in met een abonnement.

Hoe snel is het?

Bij de internetsnelheid van mobiel internet gaat het om de snelheid waarmee de data binnenkort of verzonden wordt vanaf een mobiel apparaat. Het zou dus kunnen gaan over de tijd die het kost om een filmpje op YouTube te laden. De snelheid wordt dan uitgedrukt in Mbps of in Kbps. Hoe hoger de snelheid is bij filmpjes, hoe beter het filmpje afgespeeld kan worden. Als je een bericht via internet wil versturen of ontvangen, is de internetsnelheid van mobiel internet niet zo van belang. De hoeveelheid data van een berichtje is namelijk maar klein. Als je een filmpje of video gaat sturen, dan moet de snelheid er wel zijn.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Bepalende factoren bij mobiel internet

Er zijn verschillende factoren die de snelheid van mobiel internet mede bepalen. Daarbij kun je denken aan het type netwerk. Je hebt bijvoorbeeld verschillende type netwerken, 2G (GPRS/EDGE) en 3G (UMTS/HSPA) en sinds 2013 heb je dan ook 4G. Het ligt aan het netwerk waar je op zit hoe snel je internet maximaal is. Ook de hardware speelt hierin een rol. Er zijn namelijk verschillen tussen de maximale snelheden bij de verschillende mobiele telefoons, tablets en dongles. Niet alle abonnementen hebben dezelfde snelheid. Maar ook de locatie waar je bent is van belang, de zendmast is hierbij van invloed. Als je je gaat verplaatsen van A naar B dan heeft dat ook weer invloed op je snelheid want je maakt gebruik van diverse zendmasten.

Welke snelheid heb ik nodig?

De kleinste bestanden die je verzendt met een mobiele telefoon kunnen verstuurd worden met 64 Kb/s snelheid. Denk hierbij aan een Whatsapp bericht of een e-mail met alleen maar tekst. Voor websites bezoeken is 0.5 Mb/s voldoende, maar voor e-mails versturen en ontvangen heb je 0.2 Mb/s nodig. Bij video streamen heb je 0.4 Mb/s nodig en bij Skypen heb je 0.1 Mb/s nodig. Kies je voor muziek streamen via Spotify dan heb je 0.1 Mb/s nodig en bij het downloaden van bestanden heb je 1.0 Mb/s nodig. Let er dus goed op wat je wil doen en wat de internetsnelheid is die je nodig hebt.