• 24/7 vergelijken
 • 100% onafhankelijk

Instagram dataverbruik: hoeveel MB en GB verbruikt het?

instagram
hulp

Instagram dataverbruik: hoeveel MB en GB verbruikt het?

Sinds de lancering in 2010 heeft Instagram een plek bemachtigd tussen de grote sociale netwerken. Hoewel het later van start ging dan Facebook, steeg het aantal gebruikers al snel tot een indrukwekkend aantal van 1 miljard actieve gebruikers. Met deze aantallen is het één van de top vier sociale netwerken ter wereld. En aangezien bijna een kwart van ’s werelds internetgebruikers iedere maand inlogt op de app, wordt er heel wat data verbruikt.

Dankzij Instagram kun je op moment van de dag foto’s, video’s, verhalen en reels bekijken. Wanneer je deze bekijkt terwijl je verbonden bent met een wifinetwerk, hoef je je geen zorgen te maken over je databundel. Maar wanneer je onderweg bent, op vakantie of gewoon buitenshuis, dan is het wel handig om te weten hoeveel data Instagram verbruikt. We vertellen je meer over het dataverbruik van Instagram.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
 • Onbeperkt data, sms en minuten
 • Maandelijks opzegbaar
 • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Instagram dataverbruik

Sociale media zoals Instagram zijn grootverbruikers van data. Niet alleen omdat de apps veelvuldig gebruikt worden, maar ook omdat de inhoud zelf veel data verbruikt. Hoeveel het verbruik per seconde, minuut en uur is, hangt weer af van de kwaliteit van de inhoud. Hoge kwaliteit beelden bestaan bijvoorbeeld uit grotere bestanden. En wanneer je deze bekijkt (download) verbruik je meer data.

Hoewel het een dagelijks routine kan zijn om naar de nieuwe posts en Instagram-verhalen van je vriend te kijken, kunnen de gegevens die daarbij gebruikt worden je mobiele bundel leegroven. Als je geen onbeperkte bundel hebt, dan kan dat dus betekenen dat je bundel leegloopt en uiteindelijk de verbinding wordt verbroken.

Hoeveel MB en GB Instagram verbruikt

Instagram gebruikt ongeveer 180 tot 600 MB per uur op basis van wat je precies in de app doet. Het is een ruim gemiddelde, omdat Instagram geen officiële gegevens deelt over het dataverbruik en omdat het er echt aan ligt wat je bekijkt. Wanneer je ongeveer 40 foto’s op je Instagram-feed bekijkt, verbruikt de app niet veel data. Het is waarschijnlijk ergens rond de 1 MB aan data. Maar als je 40 Stories bekijkt, dan is dit een veelvoud hiervan.

Hoewel het dataverbruik van Instagram dus afhankelijk is van wat je doet in de app, kunnen we wel een algemene inschatting maken van het verbruik bij normaal gebruik. Volgens onze tests is dit het gemiddelde verbruik van Instagram met de MB per minuut, per dag en per maand.

Minuten p/dMB per dagGB per maand
13 – 100,09 – 0,3
515 – 500,45 – 1,5
3090 – 3002,70 – 9
60180 – 6005,40 – 18

Tests uitgevoerd met Huawei P30 en iPhone 12

Zoals je in de tabel kunt zien, hoef je je niet snel druk te maken als je enkele minuten per dag op Instagram zit te scrollen. Als je dit ook nog eens vooral doet terwijl je verbonden bent met een Wifinetwerk, dan hoef jij je al helemaal geen zorgen te maken. Dat is echter niet het geval wanneer je een half uur of langer per dag op Instagram zit, en dat vooral doet wanneer je gebruik maakt van het mobiele netwerk.

Als je iedere dag een uur actief bent op Instagram, komt dit al snel uit op ongeveer 5 GB per maand – ruim meer dan de gemiddelde databundel. Bekijk je graag bewegende beelden en minder foto’s? Dan moet je rekening houden met een nog hoger dataverbruik van meer dan 10 GB per maand.

Aangezien de resultaten uit onze tests slechts schattingen zijn, kunnen aanvullende factoren zoals downloadsnelheden, provider, wat je daadwerkelijk doet op Instagram en andere instellingen ook van invloed zijn op het gegevensgebruik. Om te zien hoeveel data Instagram en andere apps in werkelijkheid verbruiken, kun je je persoonlijke dataverbruik bekijken in de instellingen van je smartphone of tablet.

Instagram data besparen

Als je bundel niet oneindig is, zoals het geval is bij Unlimited-abonnementen, dan is het niet gewenst dat Instagram zoveel data verbruikt. Wat in ieder geval kan schelen in het verbruik van data is dat het vooraf laden van video’s wordt uitgeschakeld. Met deze instelling die standaard in ingeschakeld kunnen video’s – indien mogelijk – sneller worden afgespeeld.

Als je op de hoeveelheid data die de Instagram-app gebruikt wilt besparen, kun je ervoor kiezen om de video’s niet vooraf te laten laden als je verbonden bent met het mobiele netwerk. Minder data gebruiken op Instagram doe je op deze manier op Android en iOS:

 1. Tik op je profielfoto om naar je profiel te gaan
 2. Tik rechtsboven op het menu
 3. Top Instellingen
 4. Tik op Account
 5. Tik op Mobiel dataverbruik
 6. Tik naast Minder data gebruiken (iPhone) of Databesparing (Android) op inschakelen

Als je deze instelling gebruik, kan het langer duren voordat video’s worden geladen via een mobiele verbinding. Het heeft echter geen invloed op hoe Instagram werkt wanneer je een wifi-verbinding gebruikt.

Media met hoge resolutie (alleen Android)

Als je een Android-toestel hebt, kun je ook zelf bepalen wanneer Instagram inhoud met een hoge resolutie mag laten zien. Daarbij heb je drie keuzes:

 • Nooit: Instagram laat nooit media met hoge resolutie zien.
 • Alleen Wi-Fi: Instagram laat alleen media met een hoge resolutie zien als je op wifi zit.
 • Mobiel + Wi-Fi: Instagram laat altijd media met een hoge resolutie zien, ongeacht of je nu op een datanetwerk of wifi-netwerk zit.

Als je wilt aangeven wanneer Instagram media met een hoge resolutie mag laten zien, volg je deze stappen:

 1. Tik op je profielfoto om naar je profiel te gaan
 2. Tik rechtsboven op het menu
 3. Tik op Instellingen
 4. Tik op Account
 5. Tik op Mobiel dataverbruik
 6. Tik naast Minder data gebruiken (iPhone) of Databesparing (Android) op inschakelen
 7. Tik op Media met hoge resolutie
 8. Tik op Nooit, Alleen Wi-Fi of Mobiel + Wi-Fi

Wifi vs mobiele netwerk

Instagram heeft een werkende internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot de content. Het maakt Instagram niet uit of je deze content download via een mobiel netwerk of wifi. Hoewel een wifi-verbinding over het algemeen wat sneller is, heeft dit ook het voordeel dat het dataverbruik van Instagram niet via de mobiele bundel verloopt. Daardoor heeft wifi altijd de voorkeur als je Instagram gebruikt, al is het alleen maar om MB’s te besparen.

Verbruik Instagram controleren

In de instellingen van je mobiele apparaat kun je zien hoeveel MB’s de Instagram-app in de afgelopen periode heeft gebruikt. Dankzij deze gegevens heb je een inschatting van het verbruik van een sociale media-app verbruikt. Als je aan het onderzoeken bent waarom je de datalimiet zo snel bereikt, dan kun je dit overzicht erbij pakken om te analyseren of Instagram de boosdoener is.

Om het overzicht te bekijken open je de Instellingen-app van je smartphone. Je gaat vervolgens naar naar Mobiele data of een vergelijkbare naam. In dit deel van de Instellingen-app zie je precies hoeveel een app verbruikt heeft in het verleden.