• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

In 4 stappen: hoe verbeter je het Wi-Fi signaal?

hulp

In 4 stappen: hoe verbeter je het Wi-Fi signaal?

De gemiddelde internetverbinding bij een Nederlands huishouden is tegenwoordig razendsnel in vergelijking met een aantal jaar geleden. Een Wi-Fi verbinding gebruiken is goedkoper dan mobiel internet maar als deze niet snel genoeg is dan wekt het veel irritatie op. Als je betaalt voor een snelle internetverbinding maar op de smartphone of laptop dagelijks te maken hebt met trage downloads en het bufferen van video’s dan is het mogelijk dat er iets mis is met het Wi-Fi signaal van de router. Het Wi-Fi signaal kan op verschillende manieren verstoord zijn maar gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het signaal te verbeteren.

Stap 1: Test de verbinding

Voordat je direct begint met allerlei oplossingen is het verstandig om eerst te controleren of het Wi-Fi signaal daadwerkelijk de boosdoener is. Het kan immers ook een andere oorzaak hebben. De eenvoudigste manier om dit te controleren is door een speed test te doen. De eerste test wordt gedaan met een Wi-Fi verbinding en de tweede test wordt gedaan terwijl het apparaat direct aan de router verbonden is met een ethernet kabel. Als de snelheid van de Wi-Fi verbinding significant lager is dan met de ethernet kabel dan ligt het probleem aan het slechte Wi-Fi signaal.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Stap 2: Verplaats de router

De positie van de router heeft een grote invloed op het Wi-Fi signaal. Door de router te verplaatsen is het mogelijk dat het signaal minder verstoord wordt waardoor het signaal verbetert. Verplaats de router naar een andere plek waarbij de afstand tot het apparaat zo klein mogelijk is. In een woning is het verstandig om de router op een centrale plek in het huis te plaatsen zodat het signaal overal in huis vergelijkbaar is. Hoe dichter een apparaat bij een router geplaatst wordt, hoe beter het signaal is. Bij een kleinere afstand is er meestal sprake van minder objecten waar het signaal “doorheen” moet.

Stap 3: Zoek naar verstoringen

Er zijn verschillende bronnen die het signaal van de router kunnen verstoren. Dit kunnen structurele barrières zijn zoals muren en wanden maar het kunnen ook elektronische apparaten zijn. Apparaten zoals magnetrons, andere routers in de buurt, mobiele telefoons en andere apparaten kunnen het signaal van Wi-Fi verstoren. Zoek deze apparaten op en kijk of het een verschil maakt als deze uit- of ingeschakeld zijn.

Stap 4: Controleer de router

Controleer of het Wi-Fi netwerk beveiligd is met een wachtwoord zodat ongewenste personen geen gebruik van het netwerk kunnen maken. De software van de router kan ook een probleem vormen als deze al voor een langere periode geen update meer heeft gehad. Als niets helpt dan is het mogelijk dat de router zelf het probleem is. Dit komt geregeld voor als het om een router van een aantal jaren oud gaat. Met een oude router is het simpelweg niet mogelijk om de hoogste snelheden van vandaag te dag te halen. Een nieuwe router is dan mogelijk de oplossing.

Optionele stap: Koop een Wi-Fi repeater of booster

Wanneer je alles geprobeerd hebt maar de Wi-Fi verbinding is nog steeds traag dan zijn er een aantal apparaten die je verder kunnen helpen. Er zijn adapters verkrijgbaar die werken als een hotspot. Deze adapters hoeven alleen maar aan het netstroom verbonden te worden en zorgen er dan voor dat het bereik groter wordt. Een ander apparaat dat kan helpen is een Wi-Fi repeater. Dit apparaat is vooral handig als de Wi-Fi niet goed beschikbaar is in bepaalde delen die minder goed bereikbaar zijn zoals een garage of kelder. De Wi-Fi repeater wordt geplaatst tussen de router en de plek waar het Wi-Fi signaal verbeterd moet worden in.