• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Hoeveel MB verbruikt YouTube?

hulp

Hoeveel MB verbruikt YouTube?

Met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd is YouTube de nummer één website en app voor het bekijken van video’s. Iedere dag bekijken al deze gebruikers miljarden uren video en de helft van de tijd gebeurt via een mobiel apparaat1. Als je verbonden bent met een Wifi netwerk dan maakt het niet veel uit hoeveel data YouTube verbruikt. Dit is anders als je geregeld video’s streamt op je smartphone of tablet. Je vraagt je dan waarschijnlijk af hoeveel data de app gebruikt. Hoeveel het verbruik per seconde, minuut en uur precies is hangt af van de kwaliteit van de video.

Beeldkwaliteit YouTube

De beeldkwaliteit van de video die je bekijkt bepaalt hoeveel MB’s er verbruikt worden. De kwaliteit hangt weer af van de resolutie, bitrate en framesnelheid van de video. De video’s die worden geüpload naar YouTube door de gebruikers hebben uiteenlopende bitrate en framerate snelheden waardoor het per video verschilt wat het dataverbruik is. Een hogere bitrate van de video levert een hoger dataverbruik op maar heeft aan de andere kant een betere kwaliteit. Een video met bijvoorbeeld alleen muziek en een vaste afbeelding heeft een lagere bitrate dan een video met levendige en kleurrijke beelden.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

YouTube dataverbruik

Youtube heeft een handleiding voor de uploaders van YouTube video’s opgesteld waardoor we een goed beeld krijgen van wat de maximale bitrate van een YouTube video2. De bitrate wordt in Mbps genoteerd wat nog niet meteen hetzelfde is als de MB’s in je databundel. Daarom hebben we het aantal Mbps omgerekend maar MB’s zoals je deze kunt verbruiken in je bundel. Dit is hoeveel MB’s een YouTube video verbruikt:

VideokwaliteitVerbruik per secondePer minuutPer uur
2160p (4K)4.4 – 10.6 (35 – 85 Mbps)264  MB15840 MB
1440p (2K)2 – 3.75 (16 – 30 Mbps)120 MB7200 MB
1080p1 – 1.88 (8 – 15 Mbps)60 MB3600 MB
720p0.6 – 1.2 (5 – 9.5 Mbps)36 MB2160 MB
480p0.31 – 0.5 (2.5 – 4 Mbps)18.6 MB1116 MB
360p0.12 – 0.19 (1 – 1.5 Mbps)7.2 MB432 MB

De bitrate per seconde vertaald naar MB’s (1 Mbps = 0.125 MB/s)

Youtube logoZoals je in de tabel kunt zien is het geen grote aanslag op je bundel als je een paar minuten video met een lage beeldkwaliteit op YouTube streamt. Het wordt echter pas een probleem als je dit iedere dag doet en/of dit combineert met video’s in de best mogelijke kwaliteit. Voor je het weet raakt je bundel dan al na enkele dagen leeg terwijl je de gehele maand nog te gaan hebt.

Zelfs bij de normale beeldkwaliteit van 480p komt dit bij een 10 minuten per dag al uit op ongeveer 5580 MB per maand. Bekijk je graag video’s in HD kwaliteit? Dan moet je rekening houden met een dataverbruik van meer dan 6GB per maand. Als je geen bundel met onbeperkt internet hebt dan kom je al snel in aanraking met de datalimiet van je abonnement.

Data besparen

Als je bundel niet oneindig is zoals de laatste Unlimited abonnementen dan is het niet gewenst dat je al na een aantal dagen door je bundel raakt. Kijk een aantal uren naar YouTube filmpjes en je zit waarschijnlijk al tegen de limiet aan. Dat is niet wat je wilt als je beperkte bundel je lief is. Om dit te voorkomen kun je de videokwaliteit aanpassen zodat er minder MB’s verbruikt worden terwijl je de laatste vlogs van de dag bekijkt. De kwaliteit van de video wordt minder, maar je kunt wel langer met je bundel doen.

Videokwaliteit verlagen

Kwaliteit aanpassenStandaard staat de instelling van de YouTube videokwaliteit op Auto. Dit betekent dat de app zelf de kwaliteit bepaalt aan de hand van de video en je verbinding. Dit kun je echter zelf instellen zodat je minder data verbruikt. Open de video die je wilt bekijken en wacht tot de gehele balk grijs gekleurd is. Vervolgens open je het menu en kun je de kwaliteit van de video selecteren. Hoe lager het getal, hoe minder data de video verbruikt.

360p, 480p en hoger

Als je willekeurig een aantal filmpjes van botsende auto’s of afleveringen van de beste Voice audities wilt bekijken dan is 480p voldoende. Gaat het alleen om de muziek en speel je albums van een zanger af dan heb je genoeg aan 360p. Als je echter visueel hoogstaande video’s bekijkt met slow-motion gedeeltes dan is het slim om de kwaliteit te verhogen naar 720p of hoger. Voor de meeste video’s is dit echter niet nodig als je ze wilt bekijken op je smartphone.

Mobiele data beperken

Data beperkenEén van de manieren om YouTube niet je databundel leeg te laten slurpen is door de mobiele data te beperken. Dit is een instelling van YouTube die je zelf kunt wijzigen. Het voorkomt dat je HD video’s streamt terwijl je verbonden bent met het mobiele netwerk. Alleen als je verbinding met een Wifi netwerk hebt kun je dan streamen in HD kwaliteit. Om dit in te schakelen log je in op je YouTube account en ga je naar het Instellingen scherm . Vervolgens ga je naar Algemeen en schakel je Mobiele data beperken in.

Wifi vs mobiele netwerk

YouTube heeft een internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot alle content. Dit kan via Wifi of via het mobiele netwerk. Als je verbinding hebt met een Wifi netwerk dan hoef je je geen zorgen te maken over hoeveel YouTube aan data verbruikt. Het aantal MB’s dat YouTube dan verbruikt gaat niet ten koste van je bundel. Als je bijvoorbeeld in de trein zit en er is geen Wifi aan boord dan maak je verbinding met het mobiele netwerk. De filmpjes die je dan bekijkt en de MB’s die je hierdoor verbruikt worden in minder gebracht op je bundel.

Verbruik YouTube controleren

GegevensverbruikJe kunt in de instellingen van je smartphone zien hoeveel MB de YouTube app verbruikt heeft in de afgelopen periode. Dit geeft je een goed idee van het aantal MB’s dat je met de videostreaming app op maakt. Als je aan het uitpluizen bent waarom je databundel zo snel op is dan kun je dit overzicht erbij pakken om te analyseren of YouTube de boosdoener is. Om het overzicht te bekijken open je de Instellingen app en ga je naar Mobiele data. In het volgende scherm zie je precies hoeveel een app verbruikt heeft.