• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Hoeveel MB verbruikt Whatsapp?

whatsapp
hulp

Hoeveel MB verbruikt Whatsapp?

Hoeveel data Whatsapp nu eigenlijk verbruikt is bij veel gebruikers onbekend. Het meest voor de hand liggende antwoord is dat het afhankelijk is van vele factoren. Dit komt doordat Whatsapp niet alleen gebruikt wordt om tekstberichten te versturen maar ook kun je foto’s versturen, voice-memo’s opnemen en delen met een groep of één persoon maar ook kun je bellen en videobellen. Wat je precies doet met Whatsapp, hoe vaak je dit doet en hoe lang je dit doet bepaalt hoe hoog het dataverbruik is.

Whatsapp dataverbruik

Iedere keer dat je met Whatsapp verbinding maakt met het mobiele netwerk verbruik je data. Dit gebeurt al wanneer je de app opent, zonder een bericht te versturen of te ontvangen. Als je een bericht verstuurt dan wordt het verbruik hoger net als bij het ontvangen van een bericht. Zelfs als je niet actief bent in Whatsapp gebruikt de app op de achtergrond kleine hoeveelheden data. Met andere woorden, als je smartphone ingeschakeld is en je hebt Whatsapp geïnstalleerd dan wordt er data verbruikt.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Tekstberichten

Het dataverbruik is het kleinst als je alleen maar tekstberichten verstuurd en ontvangt. Hoeveel data dit precies is verschilt per bericht en dan met name het aantal karakters van het bericht. De tekstberichten die je met Whatsapp verstuurt of ontvangt vertegenwoordigen heel weinig data, ongeveer 1 tot 2 Kb. Dit betekent dat je 500 tot 1000 tekstberichten kunt versturen of ontvangen met een databundel van 1 MB (niet verkrijgbaar). Dit geeft je een goed beeld hoeveel berichten je kunt versturen met een bundel van 2GB zoals we deze vandaag de dag vaak tegenkomen.

Tip: je eigen verbruik bekijk je via menu > Instellingen > Dataverbruik > Netwerkgebruik

Afbeeldingen

Whatsapp dataverbruikAls je foto’s en afbeeldingen ontvangt en verstuurt dan verbruik je al wat meer mb’s. Een gemiddelde foto heeft een grootte van 1 tot 2 MB. Hierbij geldt dat het veel lager kan zijn bij een onduidelijke foto met lage resolutie tot veel hoger bij een hoge kwaliteit afbeelding met hoge resolutie. Voor het gemak kun je echter 1 tot 2 MB als het gemiddelde nemen. Als niet automatisch afbeeldingen download dan kun je er zelf voor kiezen om de foto te bekijken zo te downloaden.

Voice-memo’s

Spreek een bericht in via de microfoon van je smartphone, verstuur het per Whatsapp naar een vriend of vriendin en je verbruikt weer extra mb’s. Hoeveel MB dit precies is hangt af van de lengte van het spraakbericht en wat er op te horen is. Zo kan een kort spraakbericht een grootte hebben van 100 Kb maar een lange memo kan eenvoudig meer dan 1 MB zijn.

Video

Of je nu op YouTube video’s bekijkt, op Netflix of via Whatsapp; bewegende beelden in combinatie met geluid verbruiken altijd veel data. Hoeveel dit precies is verschilt wederom per video. Als je een video van een paar seconden download die je per Whatsapp ontvangen hebt dan kan dit eenvoudig 2 MB data verbruiken. Reken maar uit hoeveel MB’s dit zijn bij een video van enkele minuten.

Bellen

VideobellenMet de optie om iemand te bellen met Whatsapp hoef je niet meer je belminuten aan te spreken. Bellen via Whatsapp kost je ongeveer 500 KB tot 1.2 MB data per minuut. Dit zijn de pieken die we gemeten hebben in ons eigen onderzoek. Een leuk gesprek van een uur staat hierdoor gelijk aan een verbruik van 30 tot 72 MB. Als je iedere dag iemand belt met de functie dan kun je nagaan wat dit voor je maandelijkse verbruikt betekent. Het gaat dan ook alleen nog maar over Whatsapp en niet voor al het andere dat je op de smartphone doet.

Videobellen

Als het op MB’s verbruiken met Whatsapp aankomt dan is er één functionaliteit wat de kroon spant; videobellen. De combinatie van video en audio streamen verbruikt het meest. Het maakt niet uit of je het via een 3G- of 4G verbinding doet, een minuut videobellen staat gelijk aan 3 tot 5 MB per minuut maar er zijn uitschieters gemeten van 20 MB per minuut.

Let op: de genoemde hoeveelheden data op deze pagina zijn slechts indicaties en gemiddeldes. De exacte hoeveelheden data zijn voor iedereen anders.

Is Whatsapp data niet gratis?

Het gebruik van Whatsapp is gratis1. Tenminste, het verzenden en ontvangen van berichten en media via de app kost niets. Het internet dat hiervoor nodig is kost vaak wel geld. Als je in een café zit en verbonden bent met gratis Wifi dan kost het misschien niets maar de meeste gebruikers appen via het mobiele of thuis Wifi netwerk. Het Wifi netwerk thuis kost niets extra en er is gelukkig geen limiet waar je mee te maken krijgt. Dit geldt vaak niet voor de mobiele databundel tenzij je een onbeperkte internetbundel hebt.

Whatsapp dataverbruik controleren

Whatsapp gegevensverbruikBenieuwd hoeveel MB’s je met Whatsapp hebt opgemaakt? In de instellingen van je smartphone kun je precies zien hoeveel de app precies verbruikt heeft in de afgelopen periode. Zo kun je een goed beeld krijgen van wat de app bij normaal gebruik opmaakt. Vooral als je niet weet waarom je databundel zo snel leeg is kun je met dit overzicht een grondige analyse maken. Om het overzicht te bekijken open je de Instellingen app en ga je naar Mobiele data. In het volgende scherm zie je precies hoeveel de app verbruikt heeft. Mocht dit niet werken op je smartphone dan kun je een afzonderlijke app downloaden die het verbruik bijhoudt. Een voorbeeld van een app die dit kan is My Data Manager (Android).

Het verbruik verminderen

Media WhatsappDe eerste stap in het verminderen van het verbruik door Whatsapp is het automatisch downloaden van media uit te schakelen. Deze instelling kun je vinden door te gaan naar het menu > Instellingen > Dataverbruik > Media autom. downloaden. Vink alle opties uit zodat er geen media gedownload worden als je verbonden bent met het mobiele netwerk. Deze kun je dan nog steeds handmatig downloaden.

De tweede stap is het stoppen met bellen en videobellen met de app, tenzij je met Wifi verbonden bent. Als je er toch gebruik van wilt blijven maken pas dan de instellingen aan zodat het dataverbruik tijdens Whatsapp oproepen beperkt wordt. Deze instelling kun je vinden door te gaan naar het menu > Instellingen > Dataverbruik > Oproepinstellingen > Beperkt datagebruik.

De derde stap is het vermijden van alle mediabestanden zoals video-memo’s, foto’s en video’s die naar je gestuurd worden. Als je databundel je lief is dan open je deze alleen als je een Wifi verbinding hebt.

Chat back-upDe eventuele vierde stap is het controleren of de back-up van de chatgesprekken alleen via Wifi plaatsvindt. Als dit ook via het mobiele netwerk gedaan wordt dan kan het een databundel snel leeg maken. De instelling is te controleren door te gaan naar het menu > Instellingen > Chats > Chat back-up > Back-up maken via.

Zoals je leest is het wel degelijk mogelijk om het dataverbruik van Whatsapp te verminderen. Het kan via de instellingen van de app maar het grootste verschil maak je zelf. Als je een inschatting wilt van je maandelijkse verbruik dan gebruik je de dataverbruik calculator.