• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Hoeveel MB verbruikt Spotify?

hulp

Hoeveel MB verbruikt Spotify?

Vroegtijdig door je datalimiet gaan is niet leuk en je Spotify gebruik heeft daar mogelijk een aandeel in. Streamingdiensten kunnen behoorlijke schade aan je databundel aanrichten zodat je al voor het einde van de maand over de limiet bent. Zoals je waarschijnlijk wel weet verbruikt Spotify iedere keer dat je een nummer luistert mobiele data. Dit werkt hetzelfde als internetten met de browser. Als je een muzieknummer streamt via de Spotify app dan is er continu een verbinding met het mobiele netwerk waarbij data heen en weer verzonden wordt.

Wifi vs mobiele netwerk

Spotify maakt verbinding met internet via Wifi of via het mobiele netwerk. Als er een Wifi verbinding is dan maak je geen gebruik van het mobiele netwerk en blijft je databundel intact. De mb’s die je verbruikt door muziek te luisteren worden niet in mindering gebracht op je databundel. Dit is de beste manier om muziek te luisteren via Spotify. Aangezien er geen sprake is van een datalimiet bij een Wifi verbinding kun je onbeperkt muziek streamen. Als er echter geen verbinding met Wifi is dan maak je gebruik van het mobiele netwerk. Ieder nummer dat je streamt via de Spotify app verbruikt data. Hoe meer muziek je luistert via de app, hoe meer data je verbruikt. Wat veel mensen niet weten is hoeveel mb Spotify nu eigenlijk gebruikt.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Dataverbruik Spotify

Het dataverbruik van Spotify is afhankelijk van de muziekkwaliteit. Als je de audiokwaliteit ingesteld hebt op normaal dan verbruikt Spotify ongeveer 96 kbit/s1 Een hogere kwaliteit betekent grotere bestanden die gedownload worden waardoor je meer data verbruikt. Dit komt in de praktijk neer op 160 kbit/s. Als je de instelling op Extreem hebt staan dan is de kwaliteit op het best maar verbruik je nog meer data. De extreme muziekkwaliteit staat gelijk aan een verbruik van ongeveer 320 kbit/s, meer dan drie keer zoveel als de normale audiokwaliteit. Nu is het moeilijk voor te stellen hoeveel seconden je Spotify per dag gebruikt en daarom is het onderstaande overzicht wat handiger met het verbruik per uur erbij vermeld.

AudiokwaliteitVerbruik secondeVerbruik minuutVerbruik uur
Normaal96 kbit0.7 MB42 MB
Hoog160 kbit1.2 MB72 MB
Extreem320 kbit2.4 MB144 MB

Verbruik per maand

Zoals je in de tabel kunt zien is het niet erg om een uur muziek te streamen. De gemiddelde databundel heeft voldoende MB’s om dit verbruik op te vangen. Als je echter 1 uur Spotify per dag luistert dan loopt het verbruik snel op. Zelfs bij de normale audiokwaliteit komt dit al uit op ongeveer 1260 MB per maand. Luister je graag op de extreme kwaliteit? Dan moet je rekening houden met een dataverbruik van meer dan 4GB. Als je geen bundel met onbeperkt internet hebt dan kom je al snel in aanraking met de datalimiet van je abonnement.

Audiokwaliteit verlagen

Spotify audiokwaliteitAls je niet veel data wilt verbruiken dan is het verstandig om de audiokwaliteit te verlagen tot “normaal”. Deze instelling verbruikt het minst. Je kunt de instelling aanpassen door te gaan naar Bibliotheek, vervolgens via het tandwiel naar het Instellingen menu in de Spotify app en vervolgens naar Geluidskwaliteit. Je kunt vervolgens bij Streaming de normale kwaliteit kiezen.

Verbruik Spotify controleren

Je kunt in de instellingen van je smartphone zien hoeveel MB de Spotify app verbruikt heeft. Als je niet zeker weet wat de boosdoener was toen je de datalimiet snel had bereikt dan is het verstandig om dit eerst te controleren. Wie weet was het niet Spotify dat voor een hoog verbruik zorgde maar een andere app zoals Youtube of Whatsapp. Dit kun je controleren door naar de Instellingen app te gaan en vervolgens naar Mobiele data. Je kunt dan per app zien hoeveel het verbruik was.

Dataverbruik Spotify verminderen

Als je databundel je lief is dan is het verstandig om Spotify Premium te nemen. Dit geeft je de mogelijkheid om complete albums en playlists op je smartphone op te slaan. Je kunt er dan ook zonder internetverbinding naar luisteren waardoor er geen dataverbruik is. Je kunt maximaal 3333 nummers lokaal opslaan op maximaal drie apparaten. Voor is voor vrijwel iedereen dit ruim voldoende om onbeperkt naar muziek te luisteren. Als je de muzieknummers lokaal wilt opslaan dan is het verstandig om dit alleen te doen via Wifi om datakosten te voorkomen. Je kunt alle albums, afspeellijsten, podcasts en nummer op je smartphone opslaan als deze in je Bibliotheek staan. Zo doe je dat:

  • Ga naar Nummers als je alle nummers wilt die zijn opgeslagen in Bibliotheek of ga naar de afspeellijst, artiest of het album dat je wilt downloaden om offline te beluisteren
  • Schakel boven aan het scherm Downloaden in

Wil je geen nummers opslaan op je smartphone maar wel iedere dag Spotify blijven luisteren? Overweeg dan een abonnement met onbeperkt internet. Zonder datalimiet kun je de gehele dag door je favoriete nummers luisteren, zonder dat je te maken krijgt met een hoge telefoonrekening.