• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Hoeveel MB verbruikt de Skype app?

hulp

Hoeveel MB verbruikt de Skype app?

Hoeveel data Skype op je smartphone precies verbruikt is afhankelijk van veel factoren.  Wat je precies doet met Skype, hoe vaak je dit doet en hoe lang je dit doet bepaalt hoe hoog het dataverbruik is. Je kunt alleen tekstberichten versturen, online zijn zonder iets te doen maar ook videobellen in de beste kwaliteit. Skype past zich hiernaast aan je verbinding aan. Als je een snelle verbinding met het mobiele netwerk hebt dan gebruikt Skype meer data dan wanneer je een langzame verbinding hebt.

Het verbruik van Skype

Skype logoHoeveel je verbruikt met Skype hangt af van de soort gesprekken die je hebt. Zoals je kunt begrijpen is het verbruik het laagst als je online bent maar niets doet. Er wordt dan maar weinig data ontvangen en verzonden; gemiddeld 0 tot 4 kbps. Tekstberichten maken het verschil ook niet. Een tekstbericht vertegenwoordigt vaak ook maar enkele kb’s. Als je iemand belt dan is het verbruik hoger; gemiddeld 24 tot 128 kbps. Voor videogesprekken is het dataverbruik hoger, zelfs veel hoger als je videogesprek met een groep mensen hebt zoals een conference call.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Videobellen

Aan de hand van gegevens die Skype zelf deelt kunnen we een inschatting maken van het aantal MB’s dat je verbruikt met videobellen1. Hoeveel videobellen verbruikt is afhankelijk van de resolutie. Skype bepaalt de kwaliteit van het videogesprek en gaat hierbij uit van drie mogelijkheden: standaard, hoge kwaliteit en high definition. Dit is het verbruik per minuut voor deze drie mogelijkheden:

KwaliteitMinimaalAanbevolen
Standaard videogesprek0.94 MB/min2.12 MB/min
HQ videogesprek2.93 MB/min3.66 MB/min
HD videogesprek8.78 MB/min10.98 MB/min

Dataverbruik per uur

Als de gemiddeldes van het bovenstaande vertaald worden naar een uur dan is dit het gemiddelde verbruik van Skype per uur:

KwaliteitMinimaalAanbevolen
Standaard videogesprek60 MB/uur130 MB/uur
HQ videogesprek180 MB/uur220 MB/uur
HD videogesprek540 MB/uur660 MB/uur

Tip: je eigen verbruik bekijk je via menu > Instellingen > Dataverbruik > Netwerkgebruik

Is Skype niet gratis?

Het gebruik van Skype is gratis maar het datagebruik vaak niet, tenzij je verbonden bent met Wifi. Skype op je mobiel gebruiken betekent dat de verbinding via het mobiele netwerk loopt. De data die je hiermee verzendt en ontvangt gaat van je databundel af. Als je een onbeperkte databundel hebt dan is het verbruik geen probleem maar als je een limiet hebt dan is het verstandig om rekening te houden met het aantal MB’s dat Skype verbruikt.

Skype dataverbruik controleren

Benieuwd hoeveel MB’s Skype je heeft gekost? Je kunt in de instellingen van je smartphone zien hoeveel data Skype op je telefoon verbruikt heeft. Met deze gegevens krijg je een goed beeld van je huidige verbruik. Om deze gegevens te kunnen bekijken open je de Instellingen app en ga je naar Mobiele data. In het volgende scherm kun je exact zien hoeveel de app verbruikt heeft. Mocht je deze instelling niet kunnen vinden dan kun je een app downloaden die het verbruikt voor je bijhoudt.  Een voorbeeld van een app met deze mogelijkheid is My Data Manager (Android).

Let op: de genoemde hoeveelheden data op deze pagina zijn slechts indicaties en gemiddeldes. De exacte hoeveelheden data zijn voor iedereen anders.

Het verbruik verminderen

VideokwaliteitDe eerste stap in het verminderen van Skype dataverbruik via het mobiele netwerk is het verlagen van de videokwaliteit. Deze instelling kun je vinden door te gaan naar het menu > Instellingen > Bellen en videobellen > Videokwaliteit. Verander de instelling naar Laag om minder data te verbruiken. Hoe lager de kwaliteit, hoe minder data er verzonden en ontvangen wordt. Let op, de kwaliteit van het beeld wordt hierdoor minder.

Media afspelenDe tweede stap is het uitschakelen van het voorbeeld van inkomende video’s. Deze instelling kun je veranderen door te gaan naar het menu > Instellingen > Media afspelen. Verander de instelling naar Alleen op Wi-Fi of naar Nooit.

De derde stap is het uitschakelen van het automatisch downloaden van Skype Moji’s. Dit kun je instellen zodat deze alleen gedownload worden via Wifi. Deze instelling kun je aanpassen door te gaan naar het menu > Instellingen > Gegevens.

De vierde stap is het vermijden van bellen en videobellen met de app, tenzij je met Wifi verbonden bent. Hetzelfde geldt voor het versturen van grote bestanden en bijlages.

Skype vs de rest

In een onderzoek van Android Authority kwam naar voren dat Skype het meest verbruikt. In een vergelijking van 10 apps die gebruikt worden voor videobellen zoals Whatsapp, Facebook Messenger en Viber scoorde Skype de laagste score. Met andere woorden, het verbruik was bij Skype het hoogst.

Dataverbruik videobellen apps

Zoals je leest is het wel degelijk mogelijk om het dataverbruik van Skype te reduceren. Het kan via de instellingen van de app maar als je veel data wilt besparen dan is het nodig om Skype in beperkte mate te gebruiken en niet voor videobellen.