• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Hoeveel data verbruikt Netflix?

Home / Hoeveel data verbruikt Netflix?
hulp

Hoeveel data verbruikt Netflix?

Netflix is de populairste videostreaming app van Nederland. De series van Netflix hebben menig liefhebber urenlang aan de tv gekluisterd waardoor binge-watchen opeens door 4 op de 10 Nederlanders gedaan wordt1. Netflix kun je op de televisie bekijk maar de handig app brengt het vermaak ook naar je smartphone. Dit heeft een gevolg voor je databundel. Hoewel de gemiddelde databundel ieder jaar groter wordt is het vaak niet genoeg om onbeperkt Netflix te streamen. Doe het te vaak en je bereikt al snel de limiet van je databundel. Als je dit vaker hebt dan is het goed mogelijk dat Netflix de boosdoener is. Streamingdiensten zoals Netflix kunnen behoorlijke schade aan je databundel aanrichten zodat je al voor het einde van de maand over de limiet bent. Iedere film en elke aflevering van een serie kost je data, tenzij je verbinding hebt met een Wifi netwerk.

Dataverbruik Netflix

Het dataverbruik van Netflix op de smartphone is afhankelijk van de videokwaliteit. Als je de videokwaliteit ingesteld hebt op automatisch dan verbruikt Netflix ongeveer 0.33 GB data per uur. Dit kan oplopen tot meer dan 3GB per uur2. Hoe hoger de kwaliteit van de video, hoe meer MB’s Netflix verbruikt. Aangezien de meeste films een afspeeltijd van meer dan een uur hebben moet je er rekening mee houden dat het dataverbruik aanzienlijk is.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Verbruik per maand

Zoals je in de onderstaande tabel kunt zien loopt het dataverbruik van Netflix snel op. Een aflevering van een serie bekijken is geen probleem. De gemiddelde databundel heeft voldoende MB’s om dit verbruik op te vangen. Als je echter elke dag een aflevering van je favoriete serie op je smartphone bekijkt dan loopt het verbruik snel op. Zelfs op de laagste kwaliteit kan de gemiddelde databundel dit niet aan. Met een dagelijks verbruik van 0.25 MB komt dit per maand uit op een forse 7.5 GB. Dit is nog meer dan de meeste “grote” databundels. Feitelijk komt het erop neer dat je niet iedere dag Netflix kunt kijken op je mobiel, tenzij je een onbeperkt internet abonnement hebt.

VideokwaliteitVerbruik per uur
Laag0.25 GB
Gemiddeld0.5 GB
Hoog HD1 GB

Wifi vs mobiele netwerk

Netflix op je smartphone betekent dat je films en series kunt bekijken via Wifi of het mobiele netwerk. Met een Wifi verbinding is er geen probleem. Je kunt onbeperkt streamen zonder dat het invloed op je bundel heeft. Zoals je begrijpt is dit aan te raden als je een Wifi netwerk in de buurt hebt. Als je echter geen Wifi gebruikt dan verloopt het streamen via het mobiele netwerk. De mb’s die je verbruikt door te streamen worden in mindering gebracht op je databundel. Dit is niet alleen het geval bij Netflix maar ook bij streamen via YouTube of Spotify. Hoe langer je blijft kijken, hoe meer data je verbruikt. Met Netflix verbruik je meer dan veel andere apps, houdt daar rekening mee.

Videokwaliteit aanpassen

Netflix logoAls je je zorgen maakt over het gegevensverbruik van Netflix dan kun je de videokwaliteit aanpassen naar “laag”. Dit doe je door via de internetbrowser naar je account te gaan. Als je eenmaal ingelogd bent dan selecteer je Instellingen voor afspelen. In dit scherm kun je een keuze maken voor de instelling van de videokwaliteit. Stel dit op Laag in zodat je zo weinig mogelijk data verbruikt. Let op, het aanpassen van deze instelling heeft invloed op de beeldkwaliteit.

Tip: de instellingen kun je per profiel aanpassen. Maak bijvoorbeeld een apart profiel aan voor mobiel gebruik.

Instellen in de app

Het instellen kan ook in de Netflix app. Dit doe je door de app te openen en naar het menu te navigeren. Selecteer App-instellingen en ga vervolgens naar Mobiel datagebruik. Je kunt op dit scherm je voorkeuren veranderen.

Verbruik Netflix controleren

Het handige van de moderne smartphones is dat je precies kunt zien hoeveel MB’s je verbruikt. In de instellingen van je smartphone kun je eenvoudig zien welke app het meest verbruikt. Als je geregeld Netflix aan hebt staan op de smartphone dan is de kans groot dat het ergens bovenaan de lijst te vinden is. Je kunt controleren welke apps het meest verbruik door de Instellingen app te openen en vervolgens ga je naar Mobiele data. Het verbruik per app wordt in dit scherm getoond.