• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Hoe kies ik een nieuw mobiel abonnement?

hulp

Hoe kies ik een nieuw mobiel abonnement?

Als de tijd is gekomen om een nieuw mobiel abonnement te kiezen, mogelijk met een nieuwe telefoon, hoe kies je dan het juiste abonnement? Met de vele opties die je aangeboden worden is het niet makkelijk om het juiste mobiele abonnement te kiezen. Hoe maak je de keuze?

Heb je een nieuwe telefoon nodig?

Als het aankomt op het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen of je een nieuwe mobiele telefoon nodig hebt. Het gaat er vooral om of je nog tevreden bent met je huidige toestel en of deze nog goed werkt. Je kunt je oude toestel blijven gebruiken als je dat wilt maar als je liever een nieuwe smartphone wilt met betere functies en snellere hardware dan zijn er wat meer mogelijkheden.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Ja, ik wil een nieuwe mobiele telefoon

Een nieuwe mobiele telefoon kun je met een abonnement nemen waardoor de kosten verdeeld worden over het aantal maanden dat het contract loopt. Het kan ook als los toestel waarbij je niet gebonden bent aan een provider.

Telefoon met abonnement
Bij een telefoon met abonnement kun je een mobiele telefoon uitkiezen met een bijbehorend contract. Je betaalt dan maandelijks voor het abonnement en de mobiele telefoon. Bij het afsluiten van een abonnement zie je hoeveel je voor het abonnement betaalt en hoeveel je iedere maand betaalt voor de mobiele telefoon. De kosten van de mobiele telefoon wordt verdeeld over de looptijd van het contract. Als je een 2-jarig abonnement afsluit dan worden de kosten van de mobiele telefoon verdeeld over de 24 maanden. Het voordeel van een telefoon met abonnement is dat je altijd kunt bellen, sms’en en internetten. Voor personen die altijd willen kunnen bellen is dit essentieel. Het nadeel is dat je gedurende de looptijd van het contract gebonden bent aan dezelfde provider. Het is zonder boete niet mogelijk om naar een andere provider over te stappen tijdens de looptijd van het abonnement. Als je voor een telefoon met abonnement gaat dan is de volgende stap het uitzoeken hoeveel belminuten, sms’jes en mb’s je nodig hebt.

Los toestel kopen
Een los toestel kopen kan bij een telefoonwinkel, direct bij de fabrikant maar ook bij een provider of online webshop. Er zijn veel aanbieders van losse toestellen zonder abonnement. Het voordeel van een los toestel is dat je direct de eigenaar bent, geen vaste lasten hebt en een vrije keuze keuze uit de provider waar je gebruik van wilt maken. Hiernaast is een los toestel als tweedehands te koop. Een tweedehands los toestel kopen heeft het voordeel dat de prijs aanzienlijk lager is dan de nieuwprijs. Bepaalde tweedehands mobiele telefoons zijn zo goed als nieuw te koop. Deze mobiele telefoons zijn gereviseerd (refurbished) en hebben nieuwe onderdelen gekregen waardoor ze niet van nieuw te onderscheiden zijn.

Nee, ik heb al een goede mobiele telefoon

Als je al een goed werkende mobiele telefoon hebt dan is het nodig om een nieuwe mobiel uit te kiezen. Je kunt dan kiezen voor een prepaid simkaart of een sim only abonnement. Op het moment dat je de beschikking hebt over een mobiele telefoon dan heb je alleen nog een simkaart nodig om te kunnen bellen. Dit kan een prepaid simkaart zijn maar ook een sim only simkaart.

Sim only
Het tarief van een sim only is lager dan het tarief van een telefoon met abonnement. Je betaalt immers alleen voor de belminuten, sms’jes en mb’s die je maandelijks krijgt en niet voor een nieuwe mobiele telefoons die afbetaald moet worden. Het heet een sim only doordat je alleen de simkaart krijgt. De simkaart krijg je per post opgestuurd of je krijgt de simkaart direct in de telefoonwinkel. Net zoals bij een telefoon met abonnement betaal je maandelijks voor de belbundel. Als je meer verbruikt dan de belbundel dan komen deze kosten er nog bij of de snelheid wordt verlaagd. Het voordeel van een sim only is dat deze ook verkrijgbaar is met een looptijd van een maand. Deze sim only is maandelijks opzegbaar.

Prepaid simkaart
Prepaid bellen is de goedkoopste optie die beschikbaar is als je niet veel gebruik maakt van telecom diensten. Je hebt geen vaste maandelijkse kosten en je kunt snel overstappen naar een andere provider als je dat wil. De kosten per belminuut, sms of mb zijn echter hoger dan bij een abonnement. Bij een prepaid simkaart krijg je niet iedere maand een aantal belminuten, sms’jes en mb’s zoals het geval is bij een abonnement. In plaats van een maandelijkse belbundel is er beltegoed. Met dit tegoed kun je bellen, sms’en en internetten. Als het tegoed op is dan kun je nog wel gebeld worden en sms’jes ontvangen maar bellen, sms’en en internetten is niet meer mogelijk. Door het tegoed op te waarderen kun je hier weer gebruik van maken.