• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Vergelijking: het verschil tussen 3G en 4G

hulp

Vergelijking: het verschil tussen 3G en 4G

3G en 4G zijn internettechnologieën die beiden hetzelfde doel hebben maar op een andere manier werken. Wat is het verschil? 3G en 4G zijn termen die gebruikt worden voor draadloze communicatiestandaarden. De G staat voor generatie. Zo staat 3G voor de derde generatie en is 4G de vierde generatie. 4G is de nieuwste technologie en de snelste van de twee. Alle providers in Nederland hebben een landelijke 3G dekking. Op dit moment is de landelijke 4G dekking nog niet door alle providers voltooid. KPN was de eerste provider die een landelijke 4G dekking had. Deze dekking werd in 2014 al bereikt. T-Mobile en Vodafone zijn goed op weg naar een landelijke 4G dekking. Tele2 loopt nog wat achter op de andere providers.

4G

Mobiel internet verandert door de komst van 4G. Er is een sterk verbeterde ervaring met internet door het nieuwe netwerk. De snelheid van downloaden en uploaden gaat omhoog maar ook de stabiliteit van het internet is verbeterd. Internetten op de smartphone gaat sneller, foto’s en video’s worden sneller geplaatst op social media maar video’s en muziek worden ook beter gestreamed zodat haperingen niet meer vaak voorkomen. Als de dekking niet goed is in bepaalde gebieden dan wordt er automatisch overgeschakeld naar 3G. Als dit ook niet beschikbaar is dan wordt er verbinding gemaakt via 2G. Dit is alleen spraak. Als dit ook niet beschikbaar is dan is er geen verbinding. Er zijn geen 1G netwerken meer.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

3G versus 4G

Internet met 4G is realistisch tot tien keer sneller dan 3G. Het gebruikt iets meer van de batterij maar hier staat tegenover dat de internetervaring veel beter is. De 4G toestellen die gemaakt worden kunnen altijd over op 3G, net zoals de providers die kunnen terugvallen op de “oudere” netwerkdekking. Er kan alleen gebruik gemaakt worden van 4G als de telefoon 4G ready is. Oudere telefoons die gemaakt zijn voor 3G kunnen geen gebruik maken van een 4G netwerk.

3G is nog niet overbodig door de komst van 4G. Alhoewel 4G veel hogere internetsnelheden heeft is de dekking van 3G veel beter. De 4G netwerken bedekken een kleiner gedeelte van Nederland dan de 3G netwerken. Dit betekent dat de 3G netwerken nog hard nodig zijn voor de gebieden waar 4G nog niet goed beschikbaar is.

Vergelijking

3G en 4G doen beiden hetzelfde; ze zorgen voor de internetverbinding tussen de mobiele telefoon en het mobiele netwerk. Het grote verschil is de snelheid. Er zijn veel technische verschillen maar voor een gebruiker zijn er niet veel verschillen merkbaar met uitzondering van de snelheid. Je hoeft zelf geen keuze te maken uit 3G of 4G. De mobiele telefoon verbindt met een 4G netwerk als dit beschikbaar is. Als dit niet zo is dan wordt er automatisch verbinding gemaakt met het 3G netwerk. 4G is sneller waardoor deze verbinding altijd de voorkeur heeft boven 3G. Dit zijn een aantal feiten over 3G en 4G.

  • 4G is tot 10 keer sneller dan 3G in de praktijk wat neerkomt op 20 Mbps tot 30 Mbps.
  • 3G is bij iedere provider over het gehele land beschikbaar. Sinds kort is dit ook het geval bij met 4G. Alle 4G providers hebben op dit moment een landelijke dekking.
  • De snelheid van internet is afhankelijk van de afstand van een netwerktoren.
  • Niet alle smartphones zijn 4G ready. Oudere smartphones werken alleen met 3G. De meeste nieuwe mobiele telefoons zijn 4G ready
  • Er hoeft niets extra betaald te worden voor 4G