• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Dataverbruik

browsers internet

Een mobiel internetabonnement werkt met een databundel waarbij het dataverkeer wordt afgerekend in MB, een afkorting voor megabyte. Nederlandse providers bieden verschillende internetabonnementen aan met uiteenlopende hoeveelheden MB’s aan internet. Wanneer de bundel is opgebruikt, wordt de internetsnelheid verlaagd of moet je extra betalen voor het verbruik buiten de bundel. Daarom is het cruciaal om je toekomstige gebruik in te schatten bij het afsluiten van een nieuw abonnement.

Het blijft echter lastig om nauwkeurig te voorspellen hoeveel MB’s je maandelijks zult verbruiken. Daarom is het handig om te weten hoeveel MB’s er gemiddeld worden verbruikt per type gebruiker. Mensen die voornamelijk thuis, op het werk of op school gebruikmaken van Wi-Fi hebben alleen onderweg mobiel internet nodig. In dit geval is een kleine databundel het meest geschikt, aangezien al het dataverkeer via Wi-Fi niet wordt meegerekend voor de databundel van mobiel internet.

Bekijk onbeperkt internet aanbiedingen


e-mails per dag

websites per dag

foto's uploaden per dag

apps downloaden per dag

minuten video streamen per dag

minuten muziek streamen per dag

Totaal verbruik per maand:

Weinig internetgebruik

Voor diegenen die slechts sporadisch e-mails willen checken, af en toe het nieuws willen lezen, en enkele mobiele websites willen bezoeken of WhatsApp-berichten willen versturen, volstaat een databundel tot 500 MB per maand. Per actie verbruik je doorgaans tussen de 0,1 en 1 MB, wat betekent dat een bundel van 500 MB ruim voldoende is voor deze behoeften.

Gemiddeld internetgebruik

Voor gebruikers die meerdere keren per dag e-mails willen checken inclusief bijlagen, verschillende apps willen gebruiken, muziek willen afspelen of downloaden, en mobiele websites willen bezoeken, wordt aangeraden om minimaal te kiezen voor een databundel van 1 GB. Deze activiteiten verbruiken gemiddeld tussen de 1 en 5 MB per keer, waardoor een bundel van 1 GB over het algemeen voldoende is voor de gemiddelde gebruiker.

Bovengemiddeld internetgebruik

Voor gebruikers die wat meer dataverkeer genereren, zoals het browsen in de App Store en het downloaden van verschillende kleine apps (meestal meer dan 10 MB per stuk) of het downloaden van grote apps (tot wel 30 MB per app), is een grotere databundel al snel noodzakelijk. Voor deze groep wordt een databundel van minimaal 1 GB per maand aanbevolen. Als het downloaden voornamelijk op plaatsen zonder WiFi gebeurt, kan zelfs een bundel van 1 GB ontoereikend zijn. Voor grootverbruikers zijn er databundels beschikbaar met meer dan 2 GB. Door te kiezen voor een grotere databundel voorkom je dat de snelheid wordt verlaagd of dat je extra moet betalen voor dataverbruik buiten de bundel.

Gemiddeld dataverbruik per activiteit

ActiviteitOntvangen of verzonden data
Twitter pagina bekijken0.20 MB
YouTube video bekijken6 MB/min
Apps downloaden5 MB per stuk
Online gamen30 MB/uur
Muziek streamen met Spotify2 MB/min
Whatsapp bericht versturen0.02 MB

Dataverbruik berekenen

Het inschatten van het aantal belminuten en sms’jes is meestal eenvoudig, maar het bepalen van het juiste aantal MB’s kan een uitdaging zijn. Vooral als je nog niet eerder mobiel internet hebt gebruikt, kunnen de aantallen MB’s die providers aanbieden bij verschillende abonnementen verwarrend zijn. Om te voorkomen dat je te veel of te weinig MB’s neemt, is het handig om een idee te hebben van wat een specifiek aantal MB’s eigenlijk betekent in dagelijks gebruik. Het verbruik van data is afhankelijk van de activiteiten die je online uitvoert.

Video en audio streaming

Gebruikers die veel data verbruiken, doen dit vaak door het streamen van video- en audiobestanden. Video’s die gestreamd worden, zijn vaak grote bestanden die veel data verbruiken. Daarom zijn platforms zoals YouTube en Netflix vaak de grootste dataverbruikers op smartphones. Hetzelfde geldt voor muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Apple Music wanneer er frequent muziek wordt gestreamd. Houd er rekening mee dat het delen van live video’s op platforms zoals Facebook ook onder streaming valt.

Webbrowsing

Het dataverbruik bij het browsen op internet varieert per website. Websites met veel tekst en weinig afbeeldingen en media verbruiken over het algemeen minder data dan websites met veel multimedia-inhoud.

Social media

Social media-apps zoals Facebook en Instagram verbruiken niet per se veel data bij normaal gebruik, maar het bekijken van veel foto’s en video’s kan het dataverbruik aanzienlijk verhogen. Dit geldt vooral als er regelmatig games worden gespeeld via deze apps. Het uploaden van foto’s en video’s naar je sociale media-account kan ook leiden tot hoger dataverbruik.

Email en berichten

Het versturen van tekstberichten via e-mail of WhatsApp verbruikt over het algemeen weinig MB’s, omdat tekstberichten slechts kleine hoeveelheden gegevens zijn. Het verbruik neemt echter toe wanneer afbeeldingen en video’s worden verzonden en gedownload.

Achtergrondgegevens van apps

Een deel van het dataverbruik vindt plaats op de achtergrond, zonder dat je het merkt. Dit zijn gegevens die automatisch worden verzonden en opgehaald door apps. Achtergrondgegevens omvatten downloads en updates die nodig zijn om apps up-to-date te houden. Sommige apps, zoals Google Maps en Skype, vereisen regelmatige updates. Het is mogelijk om de instellingen van je mobiele telefoon aan te passen zodat apps alleen gegevens downloaden wanneer er verbinding is met een wifi-netwerk.

Wifi

Voor bepaalde activiteiten zal het dataverbruik vanuit je databundel waarschijnlijk nooit voldoende zijn. In deze gevallen is het vrijwel essentieel om wifi te gebruiken om te voorkomen dat je over je bundel heen gaat en extra kosten moet betalen. Bijvoorbeeld, een audiogesprek via Skype verbruikt ongeveer 40 MB per uur, terwijl een videogesprek met normale kwaliteit maar liefst 160 MB per uur verbruikt. Het kijken van televisie via diensten zoals RTL XL of Uitzending Gemist kost ongeveer 400 tot 750 MB per uur.

Het grootste dataverbruik wordt veroorzaakt door het streamen van video’s in hoge kwaliteit, waarbij tot wel 600 tot 1300 MB per uur kan worden verbruikt. Geen enkele standaard databundel kan dit enorme verbruik aan. Het wordt dan ook sterk aanbevolen om deze activiteiten te beperken op plaatsen waar geen wifi beschikbaar is.

Berekening dataverbruik

De dataverbruikscalculator is gebaseerd op schattingen en niet op het daadwerkelijke dataverbruik, dat per persoon kan verschillen. Het verbruik van data wordt beïnvloed door factoren zoals het type smartphone, tablet, netwerksnelheid, de gebruikte apps en de grootte van bestanden. Bij het berekenen van de benodigde databundel worden de volgende variabelen gebruikt:

  • E-mail versturen: 200 KB per bericht
  • Websites: 1 MB per pagina
  • Foto’s: 1 MB per afbeelding
  • Apps en games: 5 MB per download
  • Video streamen: 6 MB per minuut
  • Muziek streamen: 2 MB per minuut

Deze schattingen dienen als richtlijn bij het kiezen van een passende databundel, maar individueel gebruik kan variëren.