• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Buiten de bundel bellen, sms en internet: wat betekent het?

hulp

Buiten de bundel bellen, sms en internet: wat betekent het?

Het komt wel eens voor dat je buiten je bundel bent; met bellen, sms of met internet. Wat veel mensen niet weten, is dat het bellen buiten de bundel veel hoger is. Het zou zomaar twee keer of drie keer het bedrag kunnen zijn van wat je binnen de bundel moet betalen.

Wat is buiten de bundel?

Als het over buiten de bundel gaat, dan wil dat zeggen dat wanneer je bundel op is, je er naast zit. Dit kan gaan over het bellen naar een 0900 nummer, maar ook een eigen klantenservice valt bij sommige providers buiten de bundel. Ook het bellen naar het buitenland en het bellen of internetten in het buitenland. Bij het bellen in het buitenland, geldt dat met name voor het bellen buiten de EU. Binnen de EU gelden er verschillende tariefafspraken.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Gratis of toch niet?

Is het echt gratis of moet je er iets voor doen? Als je het addertje onder het gras bent vergeten of niet hebt gezien, dan heb je een probleem. Bij sommige prepaid providers moet je je bijvoorbeeld online registreren zodat je gratis beltegoed kunt krijgen. Maar bij sommige krijgen je ook een extra bedrag wanneer je een bepaald bedrag op hebt gewaardeerd.

Weinig inzicht in datagebruik

Niet bij alle providers heb je inzicht in het actuele datagebruik. Dit wil zeggen dat je onopgemerkt hogere buitenbundelkosten kunt hebben dan wanneer je je datalimiet hebt bereikt. Je kunt ook een databundel hebben waarbij de snelheid omlaag gaat wanneer je je limiet hebt bereikt, je hebt hierbij geen extra buitenbundelkosten. Let er ook goed op of dat je je datalimiet hebt bereikt, want niet alle providers sturen je een berichtje als je je limiet bijna of helemaal hebt bereikt.

Misverstanden

Er wordt vaak gezegd dat bij pakketten zonder databundel het datagebruik standaard uit staat, maar dat is niet zo. Je loopt hierdoor de kans dat je het niet in de gaten hebt en daardoor dus ver buiten je bundel gaat en daar veel voor moet betalen. Je hebt bijvoorbeeld geen internetbundel nodig om gebruik te kunnen maken van internet. Je zou bijvoorbeeld per MB af kunnen rekenen en dit kun je dan niet stopzetten. Maar je kunt wel mobiel internet op je telefoon uitzetten. Er kan bij een aantal partijen ook gekozen worden voor een speeddrop. Dit wil zeggen dat de snelheid van de bundel naar beneden gaat en het kost je dan ook niets meer.

Datagebruik afrekenen

Een provider rekent het dataverbruik altijd af. Soms gaat de snelheid naar beneden als je bundel van de maand op is. Maar het kan ook zijn dat je een vast bedrag moet betalen per 50 MB bijvoorbeeld, maar ook dat is weer per provider anders. Houd het dataverbruik goed in de gaten zodat je kunt voorkomen dat je voor extra hoge kosten komt te staan.