• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Bellen via WhatsApp: hoe werkt het?

Home / Bellen via WhatsApp: hoe werkt het?
hulp

Bellen via WhatsApp: hoe werkt het?

WhatsApp Call is een functie binnen WhatsApp waarmee je met andere gebruikers van deze dienst kunt bellen via de app. Dat betekent dus dat je het gesprek niet voert over de mobiele telefoonlijn maar via de internetverbinding. Wanneer je via Wifi belt, is zo’n gesprek dus helemaal gratis, bel je via het 3G of 4G netwerk, dan kost het je natuurlijk MB’s uit je databundel. Maar dat is vaak een stuk voordeliger dan wanneer je belminuten verbruikt. Bovendien kun je via WhatsApp voor hetzelfde tarief ook naar het buitenland bellen.

Hoe werkt het?

Boven in het gespreksvenster waarin je ook je berichten kunt typen, vind je de belknop, een symbooltje in de vorm van een ouderwetse telefoonhoorn. Als je deze knop indrukt, wordt de persoon in wiens gespreksvenster je je bevindt direct gebeld. Je scherm ziet er dan hetzelfde uit als de standaard interface van de bel-app in Android toestellen. Je kunt het venster verlaten en een bericht typen terwijl tegelijkertijd ook je gesprek gaande is. En je kunt ook het geluid dimmen. Jij kunt dan de ander nog wel horen, maar de ander hoort jou niet meer. De persoon die je belt kan er overigens ook voor kiezen om de oproep te weigeren en een geschreven WhatsApp berichtje terug te sturen.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Oproepen en contacten

Op het startscherm van WhatsApp kun je alle uitgaande en inkomende oproepen en gesprekken in een overzicht terugzien. Je vindt dit overzicht in de kolom ‘oproepen’. Achter ieder gesprek staat hetzelfde ‘telefoon’ symbooltje. Door hierop te klikken kun je de persoon in kwestie ook direct bellen. En bovenaan het scherm staat hetzelfde symbooltje met een plusje erbij. Door hierop te klikken krijg je een overzicht van al je contacten in WhatsApp. Ook vanuit dit overzicht kun je direct iemand bellen.

Whatsapp bellen

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van telefoneren via WhatsApp is nog altijd wel minder dan wanneer je gewoon via de mobiele telefoonlijn belt. De beste geluidskwaliteit ervaar je wanneer je belt via Wifi. Als een WhatsApp telefoongesprek tot stand komt via 3G of 4G merk je wel duidelijk kwaliteitsverschil. Echter, je kunt je gesprekspartner goed verstaan en de kosten zijn, zeker bij bellen naar het buitenland, in vergelijking met een reguliere telefoonverbinding zoveel lager, dat dit geen probleem is.

Voordelig bellen uit je databundel

Omdat je belt via je internetverbinding verbruik je geen belminuten, maar MB’s uit je databundel. Hoeveel Whatsapp verbruikt? Twee minuten bellen via WhatsApp kost je ongeveer 1 MB aan datategoed bij een 3G verbinding. Dat betekent dus dat je met een databundel van 1GB ongeveer 2000 minuten kunt bellen. Dat is dus veel voordeliger dan gewoon bellen tenzij je onbeperkt kunt bellen. En bel je onderweg via een Wifi verbinding, dan verbruik je helemaal geen data uit je bundel en bel je dus zelfs gratis. Het is natuurlijk wel zo dat je alleen mensen kunt bellen die ook WhatsApp op hun smartphone hebben. Maar wie heeft dat tegenwoordig nu nog niet?