• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Bellen in de EU zonder extra kosten: kan dat?

hulp

Bellen in de EU zonder extra kosten: kan dat?

Wil je bellen in de EU zonder extra kosten? Daar gaan we nu dieper op in, in dit artikel. Bij roaming ga je je mobiele telefoon op een ander netwerk dan je eigen netwerk gebruiken. Het gaat dan over het gebruik en het verbruik in het buitenland. In Nederland is het alleen mogelijk dat je je eigen netwerk gebruikt.

Bellen in buitenland

De kosten voor mobiel bellen in het buitenland zijn de tarieven van de lokale telecomprovider die jij op dat moment gebruikt. Als je in het buitenland bent, dan zal je telefoon automatisch zoeken naar beschikbare netwerken en dan kiest deze bij voorkeur voor de partij waar je provider een overeenkomst mee heeft. Maar wat de belkosten zijn, hangt af van de tarieven zijn die gehanteerd worden door de buitenlandse telecomprovider. Als je naar een Nederlands mobiel nummer belt die zich ook in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal je alleen een bedrag voor bellen naar Nederland. De persoon die dan wordt gebeld, moet dan betalen voor het ontvangen van een gesprek. Het zou eigenlijk beter zijn een sms te sturen dan te bellen. Het is namelijk goedkoper en de ontvanger hoeft niets te betalen om een sms te ontvangen.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Kosten gebeld worden in buitenland

Je betaalt vanaf de Nederlandse grens tot je eigen toestel in het buitenland. Als iemand vanuit het buitenland belt, dan betaalt die de kosten voor het bellen binnen Nederland. Dit zorgt er voor dat een beller beschermd wordt tegen de ongewenste hoge belkosten.

Roamingkosten binnen EU

De Europese Commissie heeft jaren geprobeerd om de prijzen van mobiel bellen naar beneden te krijgen. Sinds 2007 is de roaming verordening in werking getreden en daardoor profiteren de consumenten in de EU van de lagere tarieven. Er worden ieder jaar op 1 juli nieuwe en lagere prijzen afgedwongen. Sinds de zomer van 2012 zijn de eerste maximale tarieven van mobiel internet vastgelegd. Sinds juli 2015 betaal je binnen de EU nog maar 24 eurocent per MB. Bellen binnen de EU ligt op 23 eurocent per minuut en gebeld worden 6 eurocent. Je betaalt om een sms te verzenden 7 eurocent en sinds 30 april 2016 mogen de providers een thuistarief rekenen wat hoort bij een abonnement en de maximale toeslag.

Kosten berekenen

Voordat je een abonnement af gaat sluiten, is het verstandig om te kijken wat de kosten zijn als je naar het buitenland wil bellen of binnen de EU wil bellen. Let er dan ook op of dat dit zonder kosten kan. Iedere providers kent andere tarieven dus zorg dat je weet waar je aan toe bent wanneer je gaat bellen binnen de EU. Daarnaast kun je het bellen beperken, maar soms kun je niet anders en dan is het fijn om te weten wat de kosten zijn.