• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Afrekenen per minuut of per seconde?

hulp

Afrekenen per minuut of per seconde?

Telefoonproviders verdienen iedere maand weer veel geld aan klanten, omdat de telefoongesprekken per minuut af worden gerekend. De gesprekken worden vervolgens naar boven afgerond. Iedere maand zou het daarbij gaan over miljoenen euro’s. Dit is uit een onderzoek naar voren gekomen, waarbij er gekeken is naar de mobiele abonnementen. Vanaf januari 2013 hebben de mobiele providers de verplichting om minimaal één prijzenplan aan te bieden waarbij de seconden worden afgerekend. Dit wordt door veel providers verbloemd met diverse voorwaarden en regels.

Providers

Er zijn verschillende providers die afrekenen per minuut en anderen doen dat per seconde. Daarbij zijn er ook weer verschillen. De afrekenmethode kan per seconde zijn na de eerste minuut, direct per seconde zijn of deze kan per minuut zijn. Er worden al tijden acties gevoerd tegen het afronden van gesprekken naar de hele minuut. Vaak wordt er toch nog per minuut gerekend. Dit is voor jou als gebruiker nadelig wanneer je vaak korte gesprekken voert. Houd daarom eens goed in de gaten hoe je belt, hoe vaak je belt en of je lang of kort belt.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 21,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

Voordeelbundels

Het klinkt aantrekkelijk, maar zijn ze dat ook? We hebben het over de voordeelbundels. De providers hebben speciale bundels waarbij je extra belminuten krijgt voor weinig geld. Maar let hierbij goed op, het zijn bundels die vaak per minuut worden afgerekend. De standaard tarieven worden nog steeds in seconden afgerekend. Je denkt dus dat je voordeliger uit bent met een standaard tarievenplan, maar als je bijvoorbeeld twee minuten belt en vier seconden, dan zou je bij een voordelig bellen bundel dus niet voor twee minuten betalen, maar voor drie minuten, omdat het naar boven wordt afgerond. Dit wil dus zeggen dat je sneller door je belminuten heen gaat.

Hoeveel betaal je per maand?

Bekijk je facturen eens en let er dan eens op wat je per maand moet betalen. Betaal je per minuut of per seconde? Als je een kort gesprek zou voeren van maar een paar seconden, dan kan het dus zijn dat je voor deze paar seconden een minuut moet betalen. Het kan ook zijn dat je alleen de gebelde seconden moet betalen, dat ligt er aan welke provider je hebt. Meestal worden de goedkoopste abonnementen per seconde afgerekend.

Nieuw abonnement

Als je op zoek gaat naar een nieuw abonnement, dan is het goed om te kijken welke tarieven je provider hanteert. Als je namelijk boven de limiet belt (buiten je abonnement), dan is het vaak minder voordelig dan wanneer je een grotere bundel hebt. Wanneer de gesprekken per minuut af worden gerekend, dan is bundel ook sneller op. De minuten die je dan belt buiten je bundel, zijn vaak minder voordelig dan de kosten van een grotere bundel. Het is dan ook vaak goedkoper wanneer je een abonnement af gaat sluiten waarbij per seconde wordt gerekend.