• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

5G mobiel internet: snelheid, verwachtingen en beschikbaarheid?

Home / 5G mobiel internet: snelheid, verwachtingen en beschikbaarheid?
hulp

5G mobiel internet: snelheid, verwachtingen en beschikbaarheid?

Twintig jaar geleden was de smartphone nog nergens te bekennen. Internetten op een mobiele telefoon gebeurde via WAP. Net zoals GSM een standaard is voor mobiele telefonie is WAP een standaard voor mobiel internet. Je kon er echter niet veel mee doen behalve het downloaden van ringtones en wallpapers. In deze tijd kon het nog een lange tijd duren voor het bestanden verzonden was. Het mobiele netwerk dat we nu kennen is in geen enkel opzicht meer hetzelfde als het netwerk van toen. 3G maakte een groot verschil op het gebied van internetsnelheid, 4G maakte dit verschil nog groter en van 5G wordt niets minder verwacht. De vraag naar data wordt alleen maar groter door de Internet of Things waardoor er een tijd komt wanneer 4G niet meer voldoende is. Een nieuwe generatie van mobiele netwerken is nodig om de groei aan te kunnen en 5G is de naam.

Internet of Things

Hoewel smartphones een belangrijk aandeel hebben in het dataverbruik zijn er steeds meer andere apparaten die altijd verbonden zijn met het internet. Dit zijn de Internet of Things apparaten, smartwatches, drones en meer producten. Door de toename van producten die 24/7 verbonden zijn met het internet neemt de vraag naar mobiele data toe.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel
  • Onbeperkt data, sms en minuten
  • Maandelijks opzegbaar
  • € 20,- p/m
Bekijk de aanbieding nu

5G: wat is het?

De huidige capaciteit van de mobiele netwerken is over een paar jaar niet meer voldoende. Terwijl mobiel internet op dit moment sneller dan ooit tevoren is wordt er alweer hard gewerkt aan de volgende generatie. 5G is de vijfde generatie mobiele netwerken dat ontwikkeld wordt voor meer stabiliteit, betrouwbaarheid maar ook een grotere capaciteit zodat meer apparaten verbonden kunnen worden.
De standaard is op dit moment nog niet volledig omschreven maar het heeft een grotere flexibiliteit zodat het zich aan kan passen aan de omstandigheden en gebruikres de beste ervaring hebben. Dit betekent dat het zich aanpast op apps die een snelle dataverbinding nodig hebben maar anderzijds ook geschikt is voor een stabiele verbinding met een minimale latenty zoals vereist wordt voor het spelen van online games.

Megabits per seconde

Het 4G netwerk in Nederland heeft een realistische snelheid van 19 tot 30 megabit per seconde (Q4 2015). In Singapore wordt zelfs een werkelijke snelheid behaald van 39 megabit per seconde. Met deze snelheid is een HD film downloaden binnen een paar minuten voltooid. Het heeft hierdoor een snelheid dat in de buurt komt van het bekabelde netwerk. Glasvezel internet heeft inmiddels een snelheid van 50 megabit per seconde maar snellere verbindingen zijn ook beschikbaar.

Snelheid van 5G internet

De snelheid van 5G is nog niet bekend maar de verwachtingen zijn hoog. De snelheid van de vijfde generatie verschilt per toepassing maar verwacht wordt dat een theoretische snelheid bereikt kan worden van enkele gigabit per seconde. De eerste test hebben inmiddels resultaten behaald van meer dan 10 gigabit per seconde. In de praktijk zal dit echter op de commerciële markt niet haalbaar zijn en kan een snelheid verwacht worden van tien keer de snelheid van 4G internet.

Een hogere snelheid biedt talrijke voordelen in diverse gebieden waaronder online gaming zonder lag maar ook het streamen van video via mobiel internet. Op dit moment is het streamen van 1080p de standaard maar met virtual reality video om de deur en hogere kwaliteit video zoals 4K en zelfs 8K is 5G nodig om dit te kunnen streamen.

Wanneer wordt 5G verwacht?

In 2016 zijn de eerste stappen gezet waardoor er een goed begin is gemaakt aan de nieuwe technologie. Het duurt echter nog enkele jaren voordat de internetstandaarden volledig ontwikkeld zijn en 5G op de commerciële markt geïntroduceerd wordt. De eerste netwerken die gebaseerd zijn op de nieuwe technologie gaan in 2018 live als testfase. Na een uitgebreide testfase wordt een commerciële lancering verwacht in 2020.