• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

4 tips om je internetverbruik bij te houden

hulp

4 tips om je internetverbruik bij te houden

Het gros van de mobiele abonnementen die afgesloten zijn beschikt over een datalimiet voor internet. De limiet zorgt ervoor dat je niet meer data kunt verbruiken dan afgesproken tijdens het afsluiten van het abonnement. Als de datalimiet overschreden wordt dan kan dit leiden tot hoge kosten voor het buiten-de-bundel verbruik. Dit is alleen van toepassing bij providers die de snelheid niet verlagen als de limiet bereikt is. Als de snelheid niet verlaagd wordt als de limiet bereikt is dan veroorzaakt het verbruik boven de limiet voor kosten die bovenop de standaard kosten van het abonnement komen. Om deze kosten te voorkomen is het verstandig om bij te houden hoeveel data je verbruikt. Er zijn meerdere manieren om het dataverbruik op de mobiele telefoon bij te houden. Hieronder volgen een aantal snelle manieren om het dataverbruik bij te houden.

Account bij de provider

Alle providers hebben tegenwoordig een website met een inloggedeelte voor klanten. In deze omgeving is gedetailleerde informatie te vinden over het maandelijkse verbruik maar ook de persoonlijke informatie die de provider heeft opgeslagen. De facturen zijn in dit gedeelte te downloaden en er wordt ook vermeld welk abonnement je hebt afgesloten. De meeste providers tonen zelfs hoeveel data je de huidige maand verbruikt hebt en hoeveel data je nog kunt gebruiken tot de limiet bereikt is. Deze cijfers worden niet realtime getoond maar meestal maar eens per dag geüpdatet. Om in te kunnen loggen is een username en wachtwoord nodig. De username is vaak het email adres of telefoonnummer. Als je geen wachtwoord hebt of deze vergeten bent dan is het vaak mogelijk om een nieuw wachtwoord in te stellen.

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Verstuur een sms

De providers in Nederland bieden vaak de mogelijkheid om het maandelijkse tegoed per sms te ontvangen. Het verschilt per provider wat het telefoonnummer is waar de sms naartoe gestuurd kan worden. Je ontvangt daarna een sms met het huidige tegoed. Deze dienst is normaal gesproken gratis maar het levert minder informatie op dan wanneer je inlogt op je online account.

Smartphone instellingen

De moderne smartphones houden standaard het dataverbruik bij. Dit is meestal te bekijken in de Instellingen app. Zo is het dataverbruik op een Android smartphone te bekijken door te gaan naar Instellingen > Gegevensverbruik. Afhankelijk van het merk en model van de smartphone kan er zelfs ingezien worden welke app de meeste data verbruikt heeft. De gegevens zijn een indicatie van het dataverbruik waardoor het vaak afwijkt van het dataverbruik dat bij de provider bekend is.

Gebruik een app

Er zijn verschillende apps van derden die het dataverbruik kunnen bijhouden. Deze apps zijn te downloaden in de app store van het besturingssysteem. Er zijn betaalde data tracking apps maar sommigen zijn gratis te gebruiken. Deze apps houden het dagelijkse verbruik bij, bieden de mogelijkheid om een limiet in te stellen en kunnen waarschuwingen geven als de limiet bijna bereikt is.