• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Simlock

#1 Beste keuze: Budget Mobiel
budgetmobiel Bekijk de aanbieding nu

Een simlock is een functie die vaak voorkomt op mobiele telefoons en ervoor zorgt dat de telefoon gebonden is aan een specifiek netwerk van een provider. Hierdoor is het niet mogelijk om de telefoon te gebruiken met een simkaart van een andere provider. De simlock wordt gekoppeld aan de simkaart en vereist bepaalde voorwaarden voordat de telefoon verbinding kan maken met het mobiele netwerk. Het verwijderen van de simlock kan alleen worden gedaan door de provider die deze heeft ingesteld, degene die de telecomdienst verleent.

Bekijk onbeperkt internet aanbiedingen

Waarom een simlock?

Een simlock biedt providers zekerheid dat de mobiele telefoon tijdens de simlock periode exclusief op hun netwerk wordt gebruikt. Dit beperkt het gebruik van telecomdiensten van andere providers, wat resulteert in meer inkomsten voor de provider met de simlock. Bovendien stimuleert de simlock gebruikers om de diensten van de provider te gebruiken. Vaak worden mobiele telefoons met een simlock tegen een gereduceerde prijs aangeboden in combinatie met een abonnement, waardoor de provider meer zekerheid heeft om de korting terug te verdienen.

Simlock of niet?

Om te controleren of een telefoon een simlock heeft, zijn er verschillende methoden. Ten eerste wordt deze informatie meestal verstrekt bij de aankoop, te vinden op de verpakking of elders duidelijk aangegeven. Daarnaast kun je een simkaart van een andere provider proberen. Als de telefoon verbinding kan maken met het netwerk, is er geen simlock. Als er een melding verschijnt zoals “plaats simkaart”, dan accepteert de telefoon de simkaart niet en bevestigt dit dat er een simlock op het toestel zit.

Simlock verwijderen

Providers kunnen op verzoek de simlock verwijderen, meestal na een periode van 12 maanden. Na deze periode kan de deblokkeringscode gratis worden aangevraagd. Hoewel het mogelijk is om binnen de eerste 12 maanden de simlock te verwijderen, rekenen providers hier meestal een vergoeding voor. Deze kosten variëren per provider. Het is ook mogelijk om de simlock te laten verwijderen door een onafhankelijke telecomwinkel, maar dit wordt niet aanbevolen omdat er geen garantie is dat de telefoon correct blijft functioneren. Bovendien kan het verwijderen van de simlock op een niet-officiële manier leiden tot het verlies van garantie.