• 24/7 vergelijken
  • 100% onafhankelijk

Dataverbruik

browsers internetEen mobiel internet abonnement werkt met een databundel waarbij het dataverkeer wordt afgerekend in MB, een afkorting voor megabyte. De Nederlandse providers bieden verschillende internetabonnementen aan met een verschillend aantal MB internet. Wanneer de bundel op is gaat de internet snelheid omlaag of moet je betalen voor het aantal MB buiten de bundel. Het is daarom van belang het toekomstige gebruik in te schatten als je een nieuw abonnement afsluit. Het is lastig om te schatten hoeveel MB per maand je verbruikt. Daarom is het handig om te weten hoeveel er MB er gemiddeld verbruikt wordt per type gebruiker. Wie thuis, op het werk of op school gebruikt maakt van Wi-Fi, heeft alleen onderweg mobiel internet nodig. Een kleine databundel is dan het meest geschikt omdat alle dataverkeer dat via Wi-Fi gaat. Dit telt niet mee voor de databundel van mobiel internet.

Bekijk onbeperkt internet aanbiedingen

e-mails per dag

websites per dag

foto's uploaden per dag

apps downloaden per dag

minuten video streamen per dag

minuten muziek streamen per dag

Totaal verbruik per maand:

Weinig internetgebruik

Wie enkel een paar keer per dag e-mail wil controleren, af en toe nieuws wil kijken en een aantal mobiele sites wil bezoeken of Whatsapp berichten wil verzenden, heeft genoeg aan een databundel tot 500 MB per maand. Per actie verbruik je 0,1 tot 1 MB, aan 500 MB per maand heb je dan ruim voldoende.

Gemiddeld internetgebruik

Voor wie meerdere keren per dag e-mail wil controleren met bijlages, verschillende apps wil gebruiken, muziek wil afspelen of downloaden en mobiele websites wil bezoeken, wordt aangeraden voor een databundel minimaal 1 GB te kiezen. Deze acties zullen gemiddeld 1 tot 5 MB verbruiken. De gemiddelde gebruiker moet genoeg hebben aan 1 GB.

Bovengemiddeld internetgebruik

Een aantal acties kosten net wat meer MB’s waardoor een grotere databundel al snel een vereiste. Het rondkijken in de App store en het downloaden van verschillende kleine apps kost meestal meer dan 10 MB. Het downloaden van grote apps kan maar liefst 30 MB verbruiken. Voor de bovengemiddeld internetgebruiker die vaak de App store bezoekt en vele apps download is een databundel van minimaal 1 GB per maand aan te raden. Als downloaden veel op plekken gebeurt waar geen WiFi is dan is zelfs een 1 GB bundel niet voldoende. Voor de grootverbruikers zijn er databundels met meer dan 2GB. Door een grotere databundel aan te schaffen voorkom je dat de snelheid wordt verlaagd of er extra moet worden betaald voor het aantal MB’s naast de bundel.

Gemiddeld dataverbruik per activiteit

ActiviteitOntvangen of verzonden data
Twitter pagina bekijken0.20 MB
YouTube video bekijken6 MB/min
Apps downloaden5 MB per stuk
Online gamen30 MB/uur
Muziek streamen met Spotify2 MB/min
Whatsapp bericht versturen0.02 MB

Dataverbruik berekenen

Het bepalen van het aantal belminuten en sms’jes is meestal niet moeilijk maar het aantal MB’s wel. Als je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van mobiel internet dan is het moeilijk om het dataverbruik in te schatten. De aantallen MB’s die de providers je aanbieden bij de verschillende abonnementen zeggen je dan helemaal niets. Om te voorkomen dat je teveel of te weinig MB’s neemt is het handig om een beeld te krijgen van wat een specifiek aantal MB’s nu eigenlijk betekent in het dagelijks gebruik. Alles wat je op het internet doet verbruikt data. De ene activiteit op het internet verbruikt weinig terwijl andere activiteiten veel data verbruikt. Het berekenen van het aantal MB’s is afhankelijk van wat je allemaal doet online.

Video en audio streaming

dataverbruik streamingDe grootverbruikers van mobiele data verbruiken het meest door het streamen van video en audio bestanden. Bij video streaming gaat het vaak om grote bestanden die verzonden worden via het internet. Dit is ook de reden waarom YouTube en Netflix dataverbruik vaak enorm hoog is. vaak de grootste verbruikers zijn op een smartphone. Dit geldt ook voor radio apps zoals Spotify en Apple Music als er vaak muziek gestreamt wordt. Als je zelf graag “live” gaat op Facebook bedenk je dan dat dit ook onder streamen valt.

Webbrowser

Het verschilt per website hoeveel data verbruikt wordt. Een website met veel tekst maar weinig afbeeldingen en andere media verbruikt niet veel data. Een website met veel afbeeldingen, video’s en andere inactieve inhoud verbruikt veel meer.

Social media

Social media app zoals Facebook en Instagram hoeveel niet veel data te verbruiken maar als je actief foto’s en video’s bekijkt is het verbruik aanzienlijk hoger. Het verbruik is nog hoger als je met regelmaat games speelt via een social media app. Het plaatsen van foto’s en video’s op de je social media account zorgt ook voor een hoger verbruik.

Email en berichten

De tekstberichten die verstuurd worden via de Email app of Whatsapp verbruiken niet veel mb’s. Een tekstbericht staat gelijk aan een kleine hoeveelheid kb’s waardoor het vrijwel niet mogelijk is om je databundel op te maken met alleen tekstberichten. Het verbruik wordt echter hoger als er afbeeldingen en video’s verzonden en gedownload worden. Het dataverbruik loopt dan snel op.

Op de achtergrond van apps

Een deel van de data die je verbruikt gebeurt terwijl je dit niet doorhebt. Dit zijn de gegevens die op de achtergrond verzonden en opgehaald worden. Op de achtergrond zijn er downloads en updates die nodig zijn voor de apps om up-to-date te blijven. Voor bepaalde apps zijn regelmatige updates nodig zoals Google Maps en Skype. Het is mogelijk om een wijziging door te voeren in de instellingen van de mobiele telefoon zodat alleen data gedownload wordt als er een verbinding is met een Wifi netwerk.

WiFi

Voor een aantal acties is het aantal MB’s uit een databundel waarschijnlijk nooit genoeg. Voor deze acties is het bijna vereist dat je WiFi gebruikt zodat je niet over de bundel heen komt en extra geld moet betalen. Een Skype audiogesprek verbruikt bijvoorbeeld circa 40 MB per uur, een videogesprek met normale kwaliteit verbruikt maar liefst 160 MB per uur. Tv kijken via bijvoorbeeld RTL XL of uitzendinggemist.nl kost circa 400 tot 750 MB per uur. Het grootste verbruik vindt plaats door het streamen van hoge kwaliteit video’s waardoor er 600 tot 1300 MB per uur verbruikt kan worden. Geen enkele databundel kan tegen dit grote verbruik op. Het wordt dan ook sterk aangeraden om deze acties te beperken op plekken waar je niet beschikt over WiFi.

Berekening dataverbruik

De calculator die berekent hoeveel data je verbruikt is gebaseerd op schattingen en niet op het daadwerkelijke dataverbruik dat per persoon verschilt. Het verbruik van data varieert per smartphone, tablet, netwerksnelheid, app en bestandsgrootte. Bij de berekening van de databundel wordt gebruik gemaakt van de volgende variabelen.

  • E-mail versturen: 200 KB per stuk
  • Websites: 1 MB per stuk
  • Foto’s: 1 MB per stuk
  • Apps en games: 5 MB per stuk
  • Video streamen: 6 MB per minuut
  • Muziek streamen: 2 MB per minuut