5G sim only vergelijken
Supersnel internet, geen verbroken verbindingen en als het kan, geen lag tijdens het gamen: we zijn best kieskeurig geworden als Nederlandse internetters. De eisen die we stellen aan de internetverbinding worden met de dag hoger. En daar hebben we een goede reden voor: we willen altijd, 24/7, online zijn. Maar daarmee vragen we best veel van het mobiele netwerk. Het is de reden dat 5G internet abonnementen nu beschikbaar zijn met supersnelle, stabiele downloads, streaming en connectiviteit – zelfs wanneer je je op drukke plekken bevindt.
Wat is 5G?
5G is de nieuwste, snelste generatie mobiele netwerken. Zoals de naam al aangeeft, is het de opvolger van 4G, oftewel het netwerk dat vanaf 2016 het meest wordt gebruikt voor mobiel internet. Maar omdat het altijd beter kan in de wereld van technologische ontwikkelingen, hebben specialisten jarenlang gewerkt aan een snellere, betere en krachtigere vervanger. Die vervanger is 5G: de algemene naam voor de nieuwe technologie.
Waarom hebben we dat nodig?
Goed dat je het vraagt, want er is een reden voor de evolutie in mobiele netwerken. De vraag naar data is de laatste jaren zo fors toegenomen, dat er een grote behoefte was naar een sterke en snelle internetverbinding. Dankzij de smartphones en apps – die we de hele dag door gebruiken – is de vraag alleen maar groter geworden. 5G is het antwoord op die toegenomen vraag, waardoor iedereen kan genieten van naadloze prestaties en sterk verbeterde verbindingen.
Of je nu een Netflix-serie in één avond afrondt, deelneemt aan een videoconferentie of jezelf urenlang vermaakt met TikTok-video’s: het kan met 5G zonder vertragingen en sneller dan ooit tevoren. Hoe je daarvan profiteert?
Sim only 5G internet vergelijken
Om te kunnen genieten van 5G heb je een abonnement nodig dat toegang heeft tot het supersnelle netwerk. Want lang niet alle providers bieden 5G abonnementen aan. Het goede nieuws is dat steeds meer providers in Nederland 5G-dekking bieden en over zijn gegaan tot het toevoegen van 5G aan hun abonnementen. Maar niet allemaal, jammer genoeg. Benieuwd naar de sim only abonnementen met 5G? Selecteer 5G in de filters en vergelijk alle abonnementen met 5G internet:
5G telefoons
Wie niet lang geleden een high-end telefoon heeft gekocht, kan ervan uitgaan dat het toestel 5G ondersteunt. Alleen geldt dit niet voor alle telefoons. Smartphones met 5G ondersteuning zijn nog relatief nieuw en naarmate 5G steeds meer ingeburgerd raakt, zullen ook steeds meer Nederlanders over een telefoon beschikken die 5G ready is.
Oudere telefoons die al enkele jaren meegaan, beschikken doorgaans nog niet over 5G – denk daarover na voordat je op zoek gaat naar een geschikte 5G sim only. Want als je telefoon er niet klaar voor is dan heb je misschien wel een 5G-abonnement waar je voor betaalt, maar kun je er geen gebruik van maken. En dat is nooit de bedoeling. Dus voordat je een abonnement met 5G internet afsluiten: check eerst of je telefoon gereed is voor 5G. Of koop er één.
De snelheid van 5G
Je bent de trotse eigenaar van een nieuwe 5G-telefoon geworden? Gefeliciteerd! Maar tegelijkertijd moeten we je ook teleurstellen: 5G is nog niet de verbijsterend snelle ervaring die in theorie wordt beloofd. Ja, het is sneller. Maar het is nog niet op het punt beland om supersnel internet te garanderen. Voor de meeste regio’s in Nederland is 5G net iets sneller dan de 4G-snelheden die we gewend zijn. Het goede nieuws? Het wordt met de dag beter.
5G gebruikt nu namelijk nog de frequenties die voor 4G zijn bedoeld (800, 900, 1800 en 2600 MHz) en de eerste eigen frequenties op 700, 1400 en 2100 Mhz. In de nabije toekomst komen ook de 3,5 GHz en 26 GHz frequenties beschikbaar. Hoewel 5G in 2020 al gelanceerd is in Nederland, maakte het echter nog grotendeels gebruik van de oude banden. Alleen zijn deze frequenties niet krachtig genoeg voor de realtime verbinding die beloofd wordt.
De optimale snelheid van 5G wordt pas bereikt als het in 2020 de eigen frequenties gaat gebruiken. Daarvoor is niet alleen een lage frequentie, maar vooral de hoge 3,5 GHz-frequentie cruciaal. En deze frequentie heeft een kleiner bereik, waardoor er veel meer zendmasten nodig zijn dan bij het 4G-netwerk.
5G belooft…
- Veel hogere download- en uploadsnelheden.
- Lagere latentie (het internet reageert sneller).
- Stabielere verbindingen (naadloos streamen).
- Videogesprekken in HD (hoogste kwaliteit).
- Veel grotere capaciteit (beter signaal in zeer drukke gebieden).
Welke snelheid je mag verwachten als 5G compleet afgerond is? Op papier is 5G sneller dan snel, met een theoretische snelheid van 4,2 Gbps. Alleen kunnen we de theorie niet 1 op 1 vertalen naar de praktijk. Daarom wordt er in de praktijk uitgegaan wordt van 1 Gbps, omgerekend is dit ongeveer 125 MB per seconde. Hoeveel sneller dit is dan 4G? Als je ervan uitgaat dat 4G een gemiddelde snelheid heeft van 20 Mbps, zo’n 2,5 MB per seconde, dan zal 5G dus zo’n 50 keer sneller zijn.
Latentie
En dan is er nog het stukje latentie: met 5G worden gegevens in 1 milliseconde verzonden, terwijl dit bij het 4G-netwerk 50 milliseconden in beslag neemt. Daarmee is de latentie van het nieuwe netwerk veel lager, heel veel lager dan met 4G. Naast de grotere capaciteit is dit wel een van de beste verbeteringen van 5G ten opzichte van de eerdere technologieën.
Een korte G-geschiedenis…
- 1G (eerste generatie) werd geïntroduceerd in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het was analoog en alleen spraakgestuurd.
- 2G (tweede generatie) volgde in de jaren 90. Het was als 1G, maar dan met de toevoeging van oproep- en tekstversleuteling en simpele data-overdracht zoals sms en mms.
- 3G (derde generatie) kwam in 1998 ten tonele. Het luidde een nieuw tijdperk in voor mobiel internet.
- 4G (vierde generatie) werd in 2013 gelanceerd. Het netwerk ondersteunt sneller internet hogere snelheden, waardoor HD-streaming, online gaming en videobellen mainstream werden.
- 5G (vijfde generatie) is in 2020 live gegaan op de Nederlandse netwerken. Het belooft aanzienlijke verhogingen van de internetsnelheden, een veel grotere capaciteit en lagere latentie.
Providers met 5G
In Nederland zijn drie mobiele aanbieders die het netwerk in handen hebben: KPN, T-Mobile en Vodafone. Elk hebben ze een licentie gekregen voor 5G en zijn sindsdien aan het werk om een landelijke dekking te bereiken – in eerste instantie dus via de 4G frequenties. De huidige 5G-dekking van de Nederlandse providers is op een kaart te bekijken:
Andere providers die op deze netwerken actief zijn, kunnen van 5G gebruik maken. Soms bieden ze dit echter niet aan hun klanten aan, soms tegen een meerprijs en anderen hebben het al volledig onderdeel gemaakt van hun reguliere abonnementen. Heeft een provider geen 5G-dekking? Dan maak je gebruik van de landelijke 4G dekking. Bekijk de 5G abonnementen van alle providers.
5G in het buitenland
Zelfs als je een 5G-abonnement hebt en een telefoon met 5G-modem is het nog geen garantie dat je altijd en overal 5G-dekking hebt. Hoewel het buitenland niet stilzwijgend heeft toegekeken hoe we in Nederland het netwerk uitrolden, zijn er nog altijd veel landen waar 5G nog lang niet compleet is. 5G in het buitenland is daardoor verre van een garantie, aangezien je gebruikmaakt van het lokale netwerk. Sommige landen zijn verder dan Nederland, maar velen lopen op ons achter. In Europa werken de landen samen om de uitrol van 5G vlekkeloos te laten verlopen.
Biedt de lokale provider geen 5G maar heb je wel een abonnement met 5G? Dan is er niets om je zorgen over te maken. Je maakt dan gewoon gebruik van het netwerk dat beschikbaar is – of dat nu 4G of 3G is. Alle telefoonabonnementen die in het buitenland worden gebruikt, maken automatisch verbinding met het beschikbare netwerk als je roaming aan hebt staan. Dus ook als er geen 5G is, ben je nog altijd verbonden met het mobiel netwerk van het land waarin je je bevindt.
5G en onbeperkt internet
Als er een groep gebruikers is die profiteert van het snelle 5G-netwerk, dan zijn het de grootverbruikers van data: degenen met een onbeperkt internet abonnement. Want als je al veel data verbruikt en door het supersnelle internet nog sneller én nog meer data gaat gebruiken, dan kun je maar beter geen datalimiet hebben op je mobiele abonnement. 5G is daarmee het perfecte netwerk om een onbeperkt internet abonnement te overwegen.
Vooral als 5G de beloofde snelheid bereikt, zullen steeds meer gebruikers door hun bundel heen gaan. Simpelweg vanwege de hogere snelheid van downloads en hogere kwaliteit van streaming. Het resultaat is een groter dataverbruik door alle Nederlanders, zelfs degenen die nu niet veel data gebruiken. Om onnodige en onverwachte kosten te voorkomen, zullen daardoor steeds meer mensen overstappen naar een bundel zonder limiet. En dat is waarschijnlijk een hele verstandige keuze.
De providers die 5G aanbieden hebben allen een zogenoemd ‘Unlimited Data’-abonnement. Met dergelijke abonnementen is er geen maandelijkse grens in het aantal GB’s die verbruikt kunnen worden. Het is onbeperkt. Bij de meeste providers ontvang je 5 GB data per dag. Als dit niet genoeg is, dan kun je dit steeds met 1 GB extra (gratis) verhogen – om misbruik van het netwerk te voorkomen. Maar hoewel ‘Unlimited Data’ in Nederland dus geen maandelijke limiet kent, gelden er wel limieten in de EU en valt daarbuiten het internet niet onder de bundel. Dit zijn per provider de EU-limieten van onbeperkt internet:
- KPN: 25 GB p/m
- Vodafone: 25 GB p/m
- T-Mobile: 18 GB p/m
- Tele2: 18 GB p/m
- Budget Mobiel: 12 GB p/m
1, 12 of 24 maanden 5G sim only
Bij sommige providers wordt 5G standaard aangeboden als onderdeel van de bestaande abonnementen, bij anderen betaal je een toeslag. In het geval van Tele2 kun je bijvoorbeeld je abonnement upgraden naar 5G voor € 2 per maand extra. Daarnaast zijn de sim only abonnementen met 5G-dekking verkrijgbaar met verschillende looptijden. Alle 5G-providers bieden contracten aan met een looptijd van 1, 12 of 24 maanden.
Als voorbeeld nemen we het ‘Unlimited 5G Sim Only’-abonnement van Tele2. Is een nieuwe telefoon niet nodig? Omdat je al een prima toestel tot je beschikking hebt? Dan kun je een sim only met 5G nemen, zoals ‘Unlimited 5G Sim Only’ van Tele2. Voor alle sim only’s geldt dat hoe langer de looptijd is, hoe goedkoper het maandtarief wordt. Een toelichting:
Voor een bedrag van € 27,- per maand kun je twee jaar lang gebruikmaken van ‘Unlimited 5G Sim Only’. Je zit dan wel 24 maanden aan het contract vast. Een kortere looptijd is ook mogelijk, maar dan betaal je elke maand wel iets meer. Het 1-jarige abonnement wordt aangeboden voor € 28,- per maand. Is dat ook te lang? Dan is het nog het maandelijks opzegbare abonnement met een looptijd van één maand voor € 29,- per maand.
Telecomproviders zien het liefst dat je een langdurig abonnement neemt. Ze belonen je daarvoor met een korting op de maandtarieven. Het verschil tussen 1, 12 of 24 maanden is in het geval van ‘Unlimited 5G Sim Only’ exact € 1,- per maand. Wanneer je deze tarieven naast elkaar legt voor een periode van 24 maanden, dan zijn dit de totaalbedragen:
- 1 maand: € 696,- (29 x 24)
- 12 maanden: € 672,- (28 x 24)
- 24 maanden: € 648,- (27 x 24)
Veelgestelde vragen
Gaat 5G het 4G-netwerk vervangen?
Nee, voorlopig gaat 5G geen 4G vervangen. Gebruikers die geen 5G-abonnement hebben kunnen daardoor gebruik blijven maken van het 4G-netwerk. Net zoals het 3G-netwerk behouden bleef tijdens de introductie van 4G, zo blijft het 4G-netwerk behouden bij 5G.
Kan ik de 5G-bundel in het buitenland gebruiken?
Ja, alleen is er geen garantie dat er 5G-dekking is in het buitenland. Binnen de EU valt het internetverbruik binnen de bundel, daarbuiten niet. Alleen 5G-bundels met onbeperkt internet hebben een limiet voor dataverbruik in de EU. Hoe hoog deze limiet is, is afhankelijk van het bedrag dat je per maand betaalt – zoals bepaald is in de ‘Roam Like at home’-verordening.
Is er onbeperkt internet met 5G?
Ja, alle Nederlandse providers met een 5G-licentie hebben een onbeperkt internet abonnement beschikbaar. Bij sommige providers is er sprake van een maandelijkse toeslag om gebruik te kunnen maken van 5G.
Hoe kan ik zien of ik 5G-dekking heb?
Als je een abonnement hebt dat toegang biedt tot het 5G-netwerk, en je telefoon is 5G ready, dan zou je in theorie kunnen verbinden met 5G. Of er dekking is van 5G is te zien aan het 5G-symbool op het scherm van je toestel. De vermelding van 5G geeft aan dat je in een gebied bent waar 5G is geactiveerd.
Hoeveel zendmasten zijn er in Nederland?
Het Antennebureau houdt iedere maand het totale aantal zendmasten bij en welke in gebruik zijn voor 5G. Daarnaast staan in het Antenneregister per antenne de frequenties die in gebruik zijn. Dit geldt ook voor de locaties waar getest wordt met een 5G frequentie. In het Nationaal Frequentieplan (NFP) wordt per frequentieband vermeldt voor welk soort gebruik een frequentie bestemd is.
Is mijn telefoon geschikt voor 5G?
In de handleiding of specificatielijst van je smartphone is te lezen of je telefoon geschikt is voor 5G. De meeste smartphones die in 2021 of later op de markt zijn gebracht, beschikken over een modem die geschikt is voor 5G – maar niet allemaal. De toestellen met 5G die verkocht worden zijn doorgaans geschikt voor alle toekomstige frequentiebanden.
Is 5G gevaarlijk voor de gezondheid?
Alle 5G-antennes moeten, net als antennes van de vorige generaties, voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. De totale optelsom van alle elektromagnetische straling mag nooit boven deze limieten uitkomen. Voor de zekerheid is de internationale blootstellingslimiet een factor 50 lager dan de grenswaarde. Zo worden negatieve effecten op de gezondheid voorkomen. Doordat de straling niet boven deze limieten komt, wordt er dus geen gevaar voor de gezondheid verwacht.